Ekokultura

EkoKultura: serijal IG LIVE razgovora


Epizoda broj 2: Ekologija i književnost, 30.06. u 12h na Instaram profilima Kulturnog centra Beograd i F.fm Platforma

Novi format nastao u saradnji Kulturnog centra Beograda i F.fm platforme, fokusira se na ekološko-umetničke prakse u cilju postizanja kontinuiteta u razgovoru o brojnim ekološkim problemima.

U prvoj epizodi tema je bila Biofilni dizajn u arhitekturi, gde smo pričali o novim tendencijama u svetu arhitekture i građevinarstva, a koji su u skladu sa održivim razvojem i ekološkim principima.

Druga epizoda EkoKultura serijala posvećena je Književnoj ekologiji (engl. literary ecology), disciplini koja se bavi načinima na koje se u književnosti i književnim delima reflektuju odnosi čoveka i životne sredine u kojoj živi. Svojim poreklom i razvojem paralelnim sa rođenjem moderne ekološke politike, književna ekologija je postala proizvod istorijskog i teorijskog modela koji uključuje i rastuću plimu ekološke svesti u 21. veku.

Gošća koja će govoriti o ovoj temi, i pritom nam predložiti neke eko-knjige za čitanje, je Zorana Karapandžin, voditeljka popularnog YouTube kanala knjižare Makart – Makart Booktube na kom možete pogledati raznovrsni sadržaj – od preporuka, preko kritika, do razgovora sa brojnim književnim autorkama i autorima.

Autorka i voditeljka EkoKultura razgovora je Dunja Jovanović, specijalistkinja za komunikacije, direktorka F.fm platforme i autorka i voditeljka jednog od najpopularnijih domaćih podkasta – F.fm podcast.

Realizacija programske celine „EkoKultura – ekološko-umetničke prakse“ u okviru tematksog segmenta prostori zajedništva koji je KCB pokrenuo 2021. godine (sa idejom o promišljanju mogućosti kolektivnog delovanja danas i preispitivanja sopstvene uloge institucije u društvu).