Četiri premijere u Madlenianumu

Zimske i prolećne premijere

Madlenianum je predstavio četiri predstave koje će imati svoja premijerna izvođenja tokom početnih meseci 2013. godine. Prva premijera zakazana je već za sutra, 30. januara, a u pitanju je monodrama Ispovest Dmitrija Karamazova…

Premijerni programa Opere i teatra Madlenianum predstavila je, u uvodnoj reči, generalni direktor i direktor opere i baleta dr Branka Radović na konferenciji za novinare održanoj danas, 29. januara. O novim predstavama govorili su i glumac Nebojša Dugalić, reditelj Ivica Klemenc, dirigent i kompozitor Milan Ilić, direktor drame i reditelj Ana Radivojević Zdravković.

U okviru zimskih i prolećnih premijera na sceni Madlenianuma prva će biti izvedena monodrama Ispovest Dmitrija Karamazova, autorski projekat Nebojše Dugalića, nagrađen Srebrnim vitezom u Rusiji. Dugalićevu monodrama publika je već imala prilike da vidi u okviru festivala, ali će njeno izvođenje 30. januara na Maloj sceni Madlenianuma biti i njena prva premijera u okviru jedne kuće. Karte za ovu predstavu su rasprodate za sutra i prekosutra, istakla je uoči premijere dr Branka Radović.

Gospođa Radović predstavila je i jednu programsku novinu – takozvani uvod u dečji operski program Madlenianuma, rekavši da je u svim velikim kućama u svetu gledala operski program za decu. Zatim je istakla važnost takvog programa u edukaciji budućih gledalaca.

Uvod u dečji operski program Madlenianuma počinje već u februaru dečjom opericom Kopriva kopriva (4. februar, Velika scena) i premijernom obnovom Čarobne frule (24. februara, Velika scena).

Operica Kopriva kopriva je, prema rečima reditelja Ivice Klemenca, dečja u smislu da je deca izvode, ali da je sigurno za sve uzraste, odnosno da će u njoj uživati i deca i roditelji. Kopriva kopriva je nešto između klasčne opera i horskog pevanja. Muziku je pitka i prijemčljiva, kako je to opisao kompozitor Milan Ilić. Takođe, ona je prilagođena mladim izvođačima, a u njoj možete da primetite i elemente našeg folklora. Operica je interaktivna u smislu da se deca u publici pozivaju na aktivnu podršku izvođačima. Na sceni su deca-izvođači uzrasta 11-16 godina.

O premijernoj obnovi Čarobne frule govorila je rediteljka Ana Radivojević Zdravković opisavši je kao jednu komičnu bajku – sada unapređenu, a koja je prijemčljiva čak i za predškolski uzrast. Ova skraćena verzija Mocartove opere Čarobna frula pruža nov i zabavan način slušanja Mocarta i gledanja pozorišne predstave. U njenoj pripremi učestvuje 30 mladih operskih umetnika.

Ekskluzivno je najavljena i jedna prolećena premijera. U pitanju je melodrama Plavi anđeo, u režiji Erola Kadića, a koja je imala svoju prvu probu baš na dan konferencije za novinare. Predstava nosi naziv po istoimenom nemačkom filmu u kojem je Lolu igrala Marlena Ditrih. U Madlenianumu Lolu igraju Sloboda Mićalović i Lucija Šerbedžija koja je po prvi put na ovoj sceni. Slobodin i Lucijin partner, profesor Rat, biće Feđa Stojanović. U predstavi će igrati (i pevati) Vlastimir Đuza Stoiljković. Muzika u predstavi je originalna. Datum premijere će biti naknadno objavljen.