Foto Gabriela Vasić Zoom radionice u sklopu Bijenala mladih Javnih priprema 2020

Bijenale mladih – Javne pripreme

U galerijskim prostorima Udruženja likovnih umetnika Srbije, od 22. jula do 23. avgusta 2020. godine održava se Bijenale mladih – Javne pripreme. U navedenom periodu u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ i Galeriji ULUS se sinhrono organizuju brojne aktivnosti sastavljene od radionica za mlade umetnike, predavanja eminentnih stručnjaka iz polja savremene umetnosti, istraživanja kulturne scene i institucionalne infrastrukture, a sve u cilju osnaživanja grupe od čak 80 prijavljenih mladih umetnika da sledeće godine pokrenu sopstvenu manifestaciju – 1. Bijenale mladih umetnika, međunarodni projekat koji će organizovati ULUS. 

Prepoznajući značaj Bijenala mladih, izložbe koja se svojevremeno održavala u Rijeci (1960-1991), a potom u Vršcu (1994-2004), a dodatno u kontekstu baštinjenja kolekcije Fonda mladih (1972-1992) koju ULUS do današnjih dana čuva u svojoj arhivi, Umetnički savet Udruženja inicirao je reanimaciju ove tradicije, a mladi umetnici imaće priliku da se više uključe u rad najstarijeg strukovnog udruženja u regionu i istovremeno kreiraju sopstveno polje delovanja koje je u potpunosti samoorganizovano i vidljivo za javnost. Projekat Bijenale mladih – javne pripreme, volonterski je podržao veliki broj kustosa, kritičara, organizatora kulturnih događaja i umetnika poput Stevana Vukovića, Ksenije Đurović, Jelene Vesić, Nade Grozdanić, Branislava Dimitrijevića, Maje Ćirić, Mirjane Bobe Stojadinović, Maje Lalić, Marijane Cvetković, Dejana Vasića, Divne Vuksanović, Vide Knežević, Isidore Ilić, Aleksandrije Ajduković i mnogih drugih iz tima ULUS-a, a ceo proces se realizuje bez ikakve podrške resornih institucija jer Ministarstvo kulture i informisanja nije podržalo ovaj projekat, dok je konkurs Grada Beograda otkazan. Kroz veliki broj radionica grupa mladih umetnika osposobiće se da samostalno ukovodi produkcijskim potrebama organizacije budućeg Bijenala mladih, u pogledu savladavanja koji treba da odgovore na organizacione, koncepcijske, finansijske, komunikacione i druge aspekate razvoja projekta. Izuzetno veliki odaziv mladih umetnika na poziv koji je ULUS vanistitucionalnim načinom dograđivanja i nedovoljnu infrastrukturnu podršku koja im je na raspolaganju. Kroz saradnju Umetničkog saveta sa Inicijativom ULUS Mladi nekolicini mladih umetnika iz Niša i Novog Sada je obezbeđen smeštaj u Beogradu kako bi mogli da učestvuju u ovom projektu.

Ceo projekat se sastoji od četiri segmenta/radionice i to: 

  1. Radionica: SISTEM UMETNOSTI / vodi Umetnički savet i gosti iz Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA)

Radionica podrazumeva obilaske i/ili prezentacije načina rada tri tipa izložbenih i produkcionih prostora u polju umetnosti: državnih institucija kulture za mlade (DOB, SKC, DKSG, Prodajna galerija Beograd, MSUB), privatnih instititucija i inicijativa u kulturi (U10, Bioskop Blakan, Galerija Novembar, Galerija Štab, Galerija Rima) i institucija i organizacija nezavisne kulturne scene (Magacin/Praksa, Kvaka 22, Muzej Trudbenik, Matrijaršija). Istraživanje institucija kulture obavljaju učesnici javnih priprema samostalno, podeljeni u grupe od nekoliko umetnika koji će u toku radionice predstaviti svoja istraživanja u formi prezentacija, a potom analizirati sopstveno mesto u postojećem proizvodnom aparatu kulture. 

    2. RADIONICA: KA ORGANIZACIJI BIJENALA  / vode kustosi i ostali istaknuti stručnjaci iz polja savremene umetnosti

Radionica je struktuirana kao serija predavanja, razgovora i zajedničkog promišljanja mogućnosti organizacije Bijenala mladih u lokalnom kontekstu koristeći iskustva relevantnih stručnjaka iz polja savremene umetnosti, eminentnih kustosa uključenih u organizaciju bijenalnih izložbi, poznavaoca istorijata Udruženja (kontekst rada), kulturnih radnika sa iskustvom u fandrejzingu, promociji i organizaciji velikih kulturnih događaja i mnogih drugih. U ovoj radionici mladi umetnci dobiće uvodne smernice za moguću novu organizaciju koje će koristiti u svom narednom samoroganizovanju. 

    3. RADIONICA: UMETNIČKI RAD / vode umetnici – predstavnici ULUS-ovih radnih grupa za samostalce i fer prakse 

Radionica podrazumeva jednodnevno bavljenje temom rada u umetnosti. Od ove radionice do kraja projekta, učesnici su podeljeni u grupe: organizaciona struktura, ekonomija, koncept/tema, regionalne saradnje, komunikacija, krizna grupa (razmatra strategije za organizaciju Bijenala u slučaju pandemije). 

  • RADIONICA: ORGANIZACIJA BIJENALA MLADIH / vodi Umetnički savet i članovi Inicijative ULUS Mladih, uz prisustvo raznih gostiju

Završna radionica u sklopu projekta Bijenale mladih – Javne pripreme biće sastavljena od analize stanja imogućnosti i iznalaženja konkretnih koraka organizacije buduće izložbe. U slučaju da pandemijski uslovi dozvole, u Galeriji ULUS i Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” završnog dana projekta, 23. avgusta 2020. biće održana prezentacija projekta na kojoj će grupa mladih umetnika, učesnika ovogodišnjeg letnjeg programa, javnosti predstaviti jedinstvenu organizaciju Bijenala mladih 2021 na kojoj su intezivno radili. 

Zbog pandemijske krize svi programi u sklopu ovog projekta su zatvorenog tipa kako bi se kontrolisao broj osoba u prostorima, a učesnici zajednička predavanja i radionice prate online. Ista se emituju uživo na zvaničnom youtube kanalu Udruženja i dostupna su svima koji žele da isprate program. Tokom perioda rada u fizičkom prostoru, učesnici su podeljeni u grupe koje broje do 8 učesnika, a funkcionišu uz pridržavanje svih propisanih pandemijskih procedura (nošenje maski, držanje fizičke distance i redovna dezinfekcija).