Rat umetnosti still 1

Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

Golda – Selekcija Profil

Sagi Bornstein, Udi Nir, Shani Rozanes — Izrael-Nemačka — 2019 — 85′

Neposredno pre njene smrti, Golda Meir je dala intervju za izraelsku televiziju. Nakon završetka snimanja, kamere su nastavile da snimaju, zauvek beležeći intiman razgovor sa prvom i jedinom ženom koja je ikad vladala Izraelom. Dok je palila cigaretu za cigaretom, Golda je slobodno govorila o svojem mandatu premijera – pet burnih godina koje su joj obezbedile mesto u istoriji, uz veliki lični danak.

Potreba za mržnjom – Srpski takmičarski program

Filip Čolović — Srbija — 2020 — 82′

Intimna ispovest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su, na razne načine, bez ikakvog razloga stradali ljudi, reditelj istražuje korene tog bezrazložnog nasilja. Potreba za mržnjom je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja, i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Pećina (The Cave) – Selekcija Udarni termin

Feras Fayyad — Sirija-Danska-Nemačka-SAD — 2019 — 95′

Za sirijske civile pod opsadom, nada i sigurnost leže pod zemljom, unutar podzemne bolnice poznate pod nazivom Pećina, gde su pedijatar i lekar dr Amani Balur i njene koleginice Samaher i dr Ala zaradile svoje pravo da kao jednake rade uz svoje muške kolege, gde se bave svojim poslom na način koji bi bio nezamisliv u ugnjetavajućoj patrijarhalnoj kulturi koja postoji iznad površine.

Rat umetnosti (War of Art) – Fokus Norveška

Tommy Gulliksen — Norveška-Nemačka — 2019 — 102′

Dok je svet na ivici nuklearnog rata, grupa zapadnih savremenih umetnika pozvana je u epicentar oluje – Severnu Koreju. Cilj je sarađivati sa severnokorejskim umetnicima u okviru projekta umetničke razmene koji bi prikazao novu i izazovnu umetnost u zemlji u kojoj je apstraktna umetnost zabranjena. Posmatramo kako u tu famozno tajnovitu i sumornu zemlju zadire ovaj niz živopisnih likova. Oni dolaze tamo u potrazi za mirnom kulturnom razmenom, ali projekat se veoma lako može pretvoriti u rat umetnosti.

Metamorfoza ptica (A Metamorfose dos pássaros) – Međunarodni takmičarski program

Catarina Vasconcelos — Portugalija — 2020 — 101′

Beatriz se udala za Enrikea na dan njenog dvadeset prvog rođendana. Enrike, mornarički oficir, provodio bi duge periode na moru. Na obali, Beatriz, koja je sve što zna naučila iz vertikalnosti biljaka, jako se brinula o korenima svoje šestoro dece. Najstariji sin, Žasinto (Zumbul), moj otac, sanjao je da bi mogao biti ptica. Jednog dana, iznenada, Beatriz je umrla. Moja mama nije umrla iznenada, ali je umrla kada sam imala 17 godina. Tog dana ja i moj otac smo izgubili majku i naš odnos više nije bio samo odnos između oca i ćerke.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs/