Bajlonijeva pivara 2

Bajlonijeva pivara se renovira i dobija novu svrhu

Čuvena parna pivara „Ignjat Bajloni i sinovi“ u Cetinjskoj ulici dobija novo ruho i svrhu pre svega u vidu kluba za velike koncerte i kulturu ispijanja piva.

„SubBeerni centar“, velika do sada neviđena pivnica kod nas, a po uzoru na svetske metropole, 29. decembra otvara za javnost svoja vrata. Ovo mesto će biti žarište za brojna kulturna dešavanja (izložbe, galerije i tome slično), koncerte poznatih i demo bendova, ali i kaver i tribjut izvođača. U početku će biti najzastupljeniji koncerti i pivo, dok nešto kasnije očekujemo i kuhinju bogatu specijalitetima prilagođenim ljubiteljima piva.

 

[su_pullquote]U Cetinjskoj 15 je baš na tom mestu nekada bio deo kompleksa pivare Ignjata Bajlonija i u njemu se nalazio deo proizvodnih kapaciteta pivare, kao i prostor za skladištenje piva.[/su_pullquote]

– Uređen je u popularnom industrijskom stilu, ali ne iz potrebe da se prate trendovi, već da se što više očuva postojeći prostor, pošto je u pitanju rekonstrukcija impresivnog industrijskog objekta iz 1892. godine. Poštujući nasleđe, „SubBeerni centar“ je dominantno pivnica – istakla je arhitekta Jelena Milutinović.

Već od samog ulaza u ovaj podzemni prostor nastavljamo da se spuštamo još niže, prolazeći kroz više različitih tunela – od niskih betonskih lukova, pa do fantastičnih svodova od pune opeke, visokih čak šest metara, što ovaj prostor čini jedinstvenim, posebno u centru Beograda.

bela pozadina kvadrat logo

– Prostor se sastoji iz nekoliko celina. Ideja vodilja je bila da se napravi dobar prostor za žive svirke, pa tako i najveći deo „SubBeernog centra“ predstavlja koncertni deo koji sadrži binu za nastupe, parter i tribine za publiku, a tu je i deo koji bi bio najsličniji VIP tribinama. Veliki otvoreni šank povezuje koncertni deo sa lounge delom. Na najvišem nivou po ulasku u lokal prolazi se kroz „kleka bar“, deo lokala posvećen domaćoj rakiji – rekla je arhitekta Jelena Milutinović.

Baš na mestu na kojem se nalazi „SubBeerni Centar“ nekada je radila jedna od najvećih i najstarijih pivara u gradu. „Ignjat Bajloni i sinovi“ je od 1888. bila jedna od retkih pivara na parni pogon sa najmodernijim mašinama tog doba.