Avalski toranj ilustracija 1

Avalski toranj obojen u zeleno na Svetski dan cerebralne paralize

Svetski dan cerebralne paralize obeležava se i ove godine u Beogradu, u utorak 6. oktobra, kada će Avalski toranj, Most na Adi, Brankov most, Skupština Srbije, Palata Albanije i Fontana na Slaviji biti svetlom obojeni u zelenu boju, reprezentativnu boju obolelih od ove bolesti.

Ovogodišnja kampanja pod nazivom „Ostavi trag“ poziva sve zainteresovane korisnike društvenih mreža da svojim mobilnim telefonima naprave kratak video u kojem predstavljaju sebe i neku svoju željenu aktivnost, bez obzira da li je reč o osobama sa cerebralnom paralizom, njihovim prijateljima, članovima porodice ili kolege nekoga ko živi sa CP:

  • Tema video klipa je po sopstvenoj želji i moguće je prikazati bilo koju aktivnost koja doprinosi boljem društvu, neku ličnu aktivnost poput pomeranja šoljice, druženja sa prijateljima, držanja olovke, pomeranja ili nečega što osobu sa CP čini srećnom, a što je za nju napredak. Razmislite o nekim načinima na koje ste vi (ili neko koga znate) stvorili nešto, postavili i postigli cilj ili smislili novi način da učestvujete u aktivnosti koja se u početku izgledala nedostupnom i nemogućom.
  • Video fajl je potrebno podeliti na društvenim mrežama, tagovati tj. označiti @WorldCPDay i dodati haštagove #WorldCPDay #CPMakeYourMark, #cerebralnaparaliza, rekao je Nikola Čulić ispred Regionalne alijanse za cerebralnu paralizu.

Osobe sa cerebralnom paralizom uglavnom imaju motoričke probleme tj. nemogućnost pomeranja određenih delova tela, probleme sa hodanjem i držanjem nogu ili ruku. Zbog toga je svaki pokret napredak i velik „kao kuća“.