Nela Antonović

Kondenz: Pitanje ženskog rada i radnih odnosa

Ovogodišnji program Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz, koji se održava od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu,  baviće se pitanjem ženskog rada i radnih odnosa kao jednom od svojih ključnih tema. Ova festivalska celina biće predstavljena kroz niz prezentacija, razgovora i predstava.

“Neću dugo ostati ovde” Ide Daniel (CZKD, 2. novembar u 20h) je predstava u kojoj se autorka bavi odnosom tela sa ženama koje ga “naseljavaju”, te preispituje kakvo je to telo u kome one uživaju. Izvođenje “Izvan radnog vremena” Dejana Srhoja (Ostavinska galerija, 2. novembar u 17h) će biti kreirano specijalno za Kondenz festival u trodnevnoj radnoj sesiji u Beogradu, a uz učešće 10 plesača iz Ljubljane i grupe domaćih učesnika. Rad se bavi zajedničkim traženjem radosti u plesnom radu i uz pomoć koreografskih alatki. Svi sa prethodnim plesnim znanjem su pozvani da učestvuju.

Javno slušanje audio performansa  “Radovi na sceni”  zakazano je za 29. oktobar u 18h u Ostavinskoj galeriji. Ovaj performans je deo nacionalne postavke Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine, a zasnovan je na proučavanju kulturnih politika Jugoslavije i Srbije i načinima na koje su ove zemlje “dizajnirale” umetničku scenu i definisale uslove rada. Kustosi ovog programa u Pragu bili su Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Maja Mirković.

Iste večeri, od 20h u Magacinu, Nina Gojić i Tajana Josimović predstaviće istraživanje sa temom “Kako žive umjetnice”. Nastalo u sklopu projekta “Kako žive umjetnice u Rijeci i okolici”, tokom 2017. i 2018. godine, istraživanje je obuhvatilo preko stotinu umetnica i radnica u kulturi iz Rijeke i okoline. Iz njega su nastali publikacija, svojevrstan organizacijsko-umetnički memento, i mural posvećen ženama Rijeke.

Povodom 35 godina teatra Mimart, 30. oktobra u 18h u Centru za kulturnu dekontaminaciju, biće priređena projekcija video intervjua koje je napravio Marko Milić sa Nelom Antonović, uz razgovor sa publikom. U intervjuu i razgovoru sa osnivačicom teatra Mimart, govoriće se o istrajnosti i motivaciji za delovanje na umetničkoj sceni u Srbiji tokom poslednjih 35 godina, i brojnim drugim temama od značaja za njen rad.

Dvanaesti po redu Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, organizuje Stanica Servis za savremeni ples. Ovogodišnji program u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema, obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore. Festival će, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, otvoriti predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”.