tiha devojcica 01
Tiha devojčica, izvor: fest.rs

51. FEST: Tiha devojčica osvaja srca, a njena priča nastala prema nagrađivanoj noveli

Film koji je u Irskoj za samo nedelju dana prikazivanja oborio rekorde zarade

Još jedan film, koji je nominovan za Oskara (u kategoriji stranog filma) na programu je 51. FEST-a. U pitanju je debitantski dugometražni film, irskog reditelja Kolma Berejda, „Tiha devojčica“, za koji je autor već osvoji značajno priznanje Kristalnog medveda – Gran pri međunarodnog žirija programa “Generation K+” u Berlinu. Za svoj igrani prvenac izabrao je scenario koji je nastao prema adaptaciji novele, originalnog naslova „Foster“, nagrađivane autorke kratkih priča iz Irske Kler Kigen. „Tiha devojčica“ je film koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim, ni estetski ni emocionalno, ukoliko ga pogledate 27. i 28. februara u MTS dvorani ili 2. marta u Cineplexx Galeriji.

„Tiha devojčica“ (An Cailín Ciúin na irskom – The Quiet Girl na engleskom) je oborila rekorde zarade već u prvoj nedelji prikazivanja u svojoj zemlji. U filmu su dijalozi uglavnom na irskom jeziku, što je lepa prilika i za našu publiku da sazna nešto više o kulturi Irske. Ono što je značajno za ovaj naslov i irsku kinematografiju, pre svega, je to što je ovo prvi film na irskom jeziku koji je nominovan za Oskara. Takođe, „Tiha devojčica“ nam otkriva i još jedno posebno uživanje u spoznaji, a to je živopisan irski pejzaž sa lokacija u istočnom delu zemlje, kao što je to Okrug Mit sa njegovim istorijski značajnim Samerhilom,  i, naravno, Dablin.

Reditelj Kolm Berejd je adaptirao nagrađivani tekst svoje zemljakinje, spisateljice kratkih priča Kler Kigen u divan i emotivan scenario u kome se radnja dešava, kao i u originalnoj noveli, u 1981. godini. To film čini posebno interesantnim, jer prikazuje život iz tog perioda, pa možemo da vidimo automobile koji su se nekada vozili, modu iz toga doba, a i da čujemo kako zvoni fiksni telefon s brojčanikom.

Tiha devojčica je, emotivno zanemarena, devetogodišnja Kejt iz siromašne i velike porodice, koja tokom raspusta odlazi na bogatu farmu, kao gost sredovečnog bračnog para. Provodeći vreme sa njima ona usvaja nove navike i veštine. U tihim kadrovima i momentima u kojima samo naizgled nema radnje, dešavaju se velike promene u duši gošće i njenih domaćina, a na videlo izlazi i jedna porodična tajna. U glavnoj ulozi introvertne devojčice je dvanaestogodišnja glumica Katrin Klinč.

Ukoliko izaberete da pogledate ovaj naslov, obavezno ponesite maramice. Biće suza.

Film Tar – recenzija