FORBIDDEN VOICES

Zabranjeni glasovi u Dvorani Kulturnog centra

Program “Zabranjeni glasovi”, u okviru festivala Kratki metar, biće održan u Dvorani Kulturnog centra 3., 4. i 5. aprila.

,,Selektujući filmove za 61. Kratki metar odgledao sam više od 1000 filmova. Neki od najboljih koje sam video nisu mogli da se takmiče jer su duži od 30 minuta. Sastavio sam svoju listu važnih angažovanih dokumentaraca koje želim da publika Festivala vidi. Shvatio sam da sve ove filmske priče povezuje isto. Neki zaboravljeni ljudi i neka zabranjena mesta. Vodim Vas na to putovanje. Otkrijte ZABRANJENE GLASOVE.” – Janko Baljak, umetnički direktor festivala

Rediteljka Barbara Miler biće član ovogodišnjeg žirija takmičarskog programa, a njen film Zabranjeni glasovi biće prikazan u pratećem programu koji je ime poneo baš po njemu. Film se bavi životima i delima tri blogerke, iz Irana, Kine i Kube, koje se bore protiv opresivnih režima njihovih domovina. Njihova borba je samo simboličan prikaz čitave nove generacije modernih pobunjenika koji koriste savremene tehnologije da se udruže i iraze svoj bunt.

Mlada rediteljka Lesja Kordonec odrasla je u Ukrajini uz brojne političke nemire, što je uticalo i na njen film Balažer, ispravka stvarnosti. U centru njene pažnje je jedan stari autobus, još iz sovjetskih vremena, koji saobraća duž najudaljenije granice EU. Za nju i putnike, autobus je simbol jednih prošlih vremena, turbulencija, ali i potencijalnih promena.

Film Bez burki iza rešetaka govori o ženama u avganistanskom zatvoru. Kroz priče o zatvorenicama i njihovim ,,moralnim zločinima”, reditelj pruža fascinantan i jedinstven uvid u zastrašujući svet Avganistana u kome su žene nevidljive i ućutkane i u kome je burka sredstvo kontrole.