beldocs horizontalno 01

11. BELDOCS u DOB-u

Ovogodišnje 11. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs domaćoj publici predstaviće čak 98 filmova u 14 programa, u 11 bioskopih sala sa više od 100 gostiju i bogatim programom namenjenim filmskim profesionalcima. Beldocs festival biće održan od 7. do 14. maja u u sledećim dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej savremene umetnosti Beograda, bioskop Fontana, Centar za kulturu ”Vlada Divljan”, Cineplexx Ušće i Art bioskop Kolarac.

Ovogodišnji program Beldoksa u Domu omladine Beograda se sastoji iz četiri selekcije: Međunarodni takmičarski program, Biografski dokumentarci, Muzički dokumentarci i Beldocs Teen, namenjena srednjoškolcima i osnovcima.

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 12 izuzetnih filmova. Ugostićemo i šest autora od kojih je najzvučnije ime svakako Abel Ferrara koji će odgovarati na pitanja publike nakon projekcije svog filma ’Trg Vitorio’, koji je u programu 8. maja od 20h. Međunarodni program je raznovrstan i obuhvata sudbine ljudi širom planete. Od afričkih sela (Boli Bana, Živeli bogati), preko budističkih monaha u Mijanmaru (14 jabuka) do izbegličke krize i sukoba u Kurdistanu (Ljudski tok, Meteori).

Za biografske dokumentarce je tradicionalno rezervisan popodnevni termin od 16:00. Specijalna gošća festivala je Rut Bekerman koja će predstaviti svoj novi film ’Valdhajmov valcer’ koji je nedavno osvojio nagradu za najbolji dugometražni film na Berlinalu.

U noćnom terminu, publika će imati priliku da uživa u muzičkim dokumentarcima širokog žanrovskog spektra. Pa tako, film ’Koni Plank: Potencijal buke’ otkriva život alternativnog muzičara i producenta iz Zapadne Nemačke, zaslužnog za pojavu noisa i scene elektronske muzike 70ih, dok se film ’Festival’ bavi koncertom klasične muzike u okviru međunarodnog muzičkog festivala Šopen.

Organizatori su se potrudili da u programu bude filmova za svačiji ukus!

Ulaznice su u prodaji preko na Blagajni Doma omladine Beograda.

Program projekcija u Domu omladine Beograda