1. Prvi

BELDOCS: „Okupirani bioskop“

Dokumentarni film „Okupirani bioskop“ premijerno će biti prikazan 14. maja čime će biti zatvoren ovogodišnji Beldocs festival. Film prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se tada sa istom namerom – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste. Ideju su razvili Siniša Dugonjić, direktor fotografije i Senka Domanović, rediteljka filma. „Nulte večeri okupacije Siniša je sa sobom imao minimum potrebne opreme koja nam je omogućila da donesemo odluku i da se upustimo u rizik snimanja filma. Od tog trenutka do danas je prošlo skoro tri i po godine“.

U filmu se pojavljuju mladi filmski stvaraoci Mina Đukić, Luka Bursać, Kosta Ristić, Hana Selimović, Ivan Velisavljević, Dobrica Veselinović, Iva Čukić, Milanka Beba Janošević, Ivan Zlatić, Radomir Lazović, Nikola Šurbanović i drugi.

Rediteljka filma je Senka Domanović, koja je povodom premijere svog prvog dugometražnog filma dodala: “ Okupirani bioskop je film o lopovskoj privatizaciji Beograd filma i društvenim grupama koje su upale u bioskop Zvezda u nemeri da skrenu pažnju na turobno stanje u kulturi i društvu. Enterijer bioskopa u raspadanju, gnevni ljudi u njemu i njhovi međusobni odnosi reflektuju ideološku, idejnu i egzistencijalnu krizu u kojoj živimo. U filmu je reč o jednoj krizi uopšte – egzistencijalnoj i idejnoj, o mogućnosti i nemogućnosti da se uopšte artikulišu politički pokreti danas, o tome dokle mogu da dobace takve akcije, šta suštinski mogu da promene. To je jedna sociološko-antropološka studija, a bioskop je postao agora na kojoj su se te svari preispitivale.”

Film “Okupirani bioskop” će nakon premijere biti na repertoaru Dvorane kulturnog centra od 17. do 23. maja u 19h.