IMG ce3eac05f944888551a2d7900dc9141a V 3

Nikola Džafo: „ODLAZAK U BELO (rekonstrukcija)”

Izložba Nikole Džafa „ODLAZAK U BELO (rekonstrukcija)” održava se od 3. do 13. juna 2021. u Galeriji ULUS (ul. Knez Mihailova 37, Beograd). 

Nikola Džafo je prošlogodišji laureat ULUS-ove prestižne nagrade „Zlatna paleta” koja se dodeljuje za slikarstvo i tim povodom priređuje izložbu u galeriji Udruženja. Ovaj renomirani umetnik autentičnog izraza, beogradskoj publici predstavlja se izložbom koja se temelji na izložbi „Odlazak u belo” koju je krajem maja 1999. Džafo realizovao u Galeriji ULUS. Devet slika sa te izložbe i dvadeset jedan print čine ovogodišnju izložbenu postavku.

Obrazlažući koncepciju postavke, autor skreće pažnju da je te, 1999. godine, izložba održana za vreme bombardovanja, pa je svakako bila i izraz protesta. Otvorena je „uvertirom za zečju operu” u čast umetnikovog prijatelja crnog zeca Kunenea Mandindija i u prvi plan postavila pitanje koje je sam Džafo tada formulisao u katalogu:

„Kako da se oslobodim proizvedenih, sakupljenih radova, predmeta. Kako da se rasteretim ՚smeća՚… Trenutne potrebe i mogućnosti usmeravaju me ka drugačijem rešavanju problema: smeće obojiti u belo – belom bojom i četkom izvesti ODLAZAK U BELO. Što će reći rešavanje ՚ličnog problema՚ koje podrazumeva različite vidove simbolike belog i može se tumačiti kao odlazak u prazninu, budući da u belom nema ničega, ali i kao mogućnost stvaranja novog ni iz čega, kao okretanje novog lista, novi početak.“

Devet slika je skinuto sa zida, položeno na pod i one su tada premazane belom bojom. U međuvremenu, prekrečena platna ponovo su bila u procesu… na svakom platnu je dodat po jedan lični fetiš prijatelja i saradnika kojima će slike biti poklonjene. 

Dokumentacija koja je sastavni deo izložbe objašnjava šta se dešavalo 1999.  

Biografija: Nikola Džafo (1950, Novi Sad). Završio Višu pedagošku školu u Novom Sadu. Diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, magistrirao 1981. Samostalno izlagao u staroj i novoj državi, kao i u inostranstvu.

Od devedesetih godina, tokom ratova i razaranja na prostorima bivše Jugoslavije, pored umetnosti, aktivno se bavi političkim i društvenim problemima i zalaže se za dignitet svoje profesije. Idejni tvorac i pokretač grupe Led art, sa kojom ostvaruje više od 30 projekata. Saosnivač Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i Multimedijalnog centra „Led art“ u Novom Sadu. Sa grupom mlađih novosadskih umetnika, sa idejom da umetnost može da leči i menja svet, pokrenuo Art kliniku, koja se 2013. transformisala u ŠOK zadrugu.

Dobitnik „Politikine“ nagrade za likovnu umetnost (2012) za izložbu „Lepus in fabula“, (MSUV, Novi Sad 2011) i nagrade „Zlatna paleta“ 2020, Udruženja likovnih umetnika Srbije.