10. Suncokreti i lavanda 2018 tempera na papiru 21x29 1

PODRŽITE ANĐELU DIMITRIJEVIĆ! Promocija knjige i izložba slika

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

O knjizi će govoriti Vasa Radovanović, književnik

U prostoru UK „Beli potok“ će u subotu, 31. oktobra, biti organizovana promocija knjige „Kikicin pogled na svet“ i prva samostalna izložba Anđele Dimitrijević. Od 2014. Anđela je u invalidskim kolicima. Do sada nije dobila lek koji bi zaustavio progresiju bolesti. Svaki novi dan za nju predstavlja borbu za život.

KUPOVINOM KNjIGE ILI SLIKE POMAŽETE ANĐELI DA ŽIVI! 347 na 3030

Događaj će biti realizovan uz poštovanje svih mera za sprečavanje širenja COVID-19.

…Svoje pesme Anđela često ume da poentira na neočekivan, paradoksalan i ironičan način, sa dozom duhovitosti koja je neophodna da bi se dopale mladim čitaocima kao u veoma uspeloj pesmi, jednoj od najuspešnijih u ovoj knjizi – Moda za životinje. Takođe, najvažnija je pedagoška uloga u dečjoj poeziji (poeziji za decu), tj. poučnost stihova. Anđela ne beleži samo slike iz svog svakodnevnog života već svojim čitaocima šalje i pozitivne pouke koje će im pomoći u sudaru sa životom…
Vasa Radovanović, književnik

… Prva samostalna izložba mlade umetnice obuhvata izbor tridesetak radova nastalih u periodu 2014. do 2020. godine u olovci, temperi i kombinovanoj tehnici na papiru. Radove različitih motiva, likovnih pristupa i tehnika, vezuje likovna ubedljivost i izražen osećaj za rešavanje likovnih problema mlade autorke radoznalog duha. Crveni pejzaž, Zalazak na polju, Šareni pejzaž, samo su neki od naziva radova koji otkrivaju Anđelinu ljubav prema „portretisanju“ prirode…

Jelena Gajić, istoričarka umetnosti

ANĐELA DIMITRIJEVIĆ je rođena 2007. u Belom Potoku, Beograd.

Odlična je učenica OŠ „Vojvoda Stepa“ u Kumodražu. Ljubav prema umetnosti neguje od ranog detinjstva, a posebno je posvećena pisanju, slikanju i dizajnu.
Objavila je zbirku pesama „Kikicin pogled na svet“ 2017. i kao najmlađa pesnikinja učestvovala je na Sajmu knjiga.

Dobitnica je brojnih nagrada iz oblasti slikarstva, kratkometražnog filma i poezije, među kojima se ističu nagrada za knjigu „Zvezde Beograda 2017“ Kancelarije za mlade Grada Beograda i nagrada za knjigu na sajmu u Frankfurtu.

Dijagnoza progresivne spinalne mišićne atrofije – SMA postavljena joj je 2010.

Od 2014. Anđela je u invalidskim kolicima. Do sada nije dobila lek koji bi zaustavio progresiju bolesti. Svaki novi dan za Anđelu predstavlja borbu za život.