Evro Book doprinosi borbi protiv nasilja: “ČITAJ DA BUDEŠ NAJJAČI!”

Evro Book je, kao društveno odgovorna kompanija, odlučio da se pridruži borbi protiv nasilja u porodici i pokrene kampanju „Čitaj da budeš najjači!” Na 64. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, 25. oktobra ova izdavačka kuća organizuje i istoimenu tribinu „Čitaj da budeš najjači”, a zatim će nizom aktivnosti nastaviti sa humanitarnom kampanjom do 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Na fotografijama u kampanji „Čitaj da budeš najjači!” prepoznaćete uticajne i uspešne žene iz sveta kulture, umetnosti, medija i drugih oblasti.

Na 64. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu (20. 10 – 27. 10. 2019) „Evro Book” će za borbu protiv nasilja donirati pet dinara od svakog prodatog primerka sledećih izdanja (navedene knjige biće posebno obeležene nalepnicama s prepoznatljivom belom trakom, simbolom borbe protiv nasilja):

 1. Mama, Elen Delforž, Kenet Greban;
 2. Doktor, Saša Edi Đorđević;
 3. Uspon zla, Robert Galbrajt;
 4. Samo moja draga, Gejbrijel Talent;
 5. Poznata tama, Ejmi Endžel;
 6. Zataškavanje, Robert Skrag;
 7. Krvava pomorandža, Harijet Tajs;
 8. Između nas, Sendi Džouns;
 9. Gde nestaju odbegli, Ema Rouli i
 10. Zvezde nad Berlinom, Sara Matijas.

Kao ustanova kulture, smatramo da je naša obaveza da kroz svoj rad negujemo moralne vrednosti i kulturu, da podsećamo svoje čitaoce da su poštovanje prema drugima i odgovorno ponašanje osnov zdravog društva i ostvarenog pojedinca. Potporu našoj kampanji pružilo je i Ministarstvo kulture i informisanja, podržavši objavljivanje knjige Mama, zbirke ilustrovanih lirskih priča, koje govore o ljubavi, poštovanju i zahvalnosti prema svim ženama, kao simbolima života, požrtvovanja i ljubavi. Veliku zahvalnost dugujemo damama koje su podržale našu zamisao i pristale da se fotografišu za potrebe kampanje.

Evro Book

Na fotografijama u kampanji „Čitaj da budeš najjači!” prepoznaćete uticajne i uspešne žene iz sveta kulture, umetnosti, medija i drugih oblasti.  Za kreativni deo ovog dela kampanje (foto i kreativno rešenje) zadužena je Tijana Janković – Jevrić (Miss Stills Photography).

 1. Gordana Radisavljević Jočić (glavna i odgovorna urednica poznatog portala);
 2. Jovana Atanacković (masker);
 3. Katarina Korša (glumica i voditeljka);
 4. Ljiljana Šarac (pisac);
 5. Jelena Bajić Jočić (rediteljka i producentkinja);
 6. Tamara Šparović (direktorka marketinga internacionalne kompanije);
 7. M. Veljković (pisac);
 8. Zoja Pavlović (PR i marketing menadžer pozorišta);
 9. Mila Milosavljević (novinarka);
 10. Dragana Daničić (novinar i urednik naučnog programa nacionalne televizije);
 11. Maja Regoje (inženjer geologije i joga instruktorka);
 12. Adriana Čortan (TV voditeljka);
 13. Sara Đorđević (student i medicinski radnik);
 14. Ana Grigorjev (akademska slikarka i ilustratorka) i
 15. Milica Ašćerić (PR i marketing menadžer).

Iako je cilj naše kampanje borba protiv svih vidova nasilja kroz promociju kulture čitanja i širenja znanja u celom društvu, odlučili smo da se fokusiramo na borbu protiv nasilja nad ženama: Dete koje nauči da poštuje svoju majku, izrašće u čoveka koji će poštovati neprikosnoveno pravo svakog pojedinca na život bez nasilja.

Evro Book

Kampanju „Čitaj da budeš najjači!” možete pratiti preko Evro Book profila na društvenim mrežama (Facebook, Instagram i Twitter – @evrobook, hešteg#ČitajDaBudešNajjači).

Pozivamo vas da podržite ovu inicijativu i doprinesete borbi protiv nasilja, kroz pravovremeno informisanje ugroženih kategorija društva o tome kada, kome i kako treba da se obrate ako trpe nasilje, kako bismo, ukazujući na preventivne mere, smanjili broj potencijalnih žrtava.

Nastavimo ovu borbu na nove, drugačije i delotvornije načine. Naoružajmo znanjem svoju decu i svoje sugrađane kako bi mogli da se suprotstave verbalnom, elektronskom i fizičkom nasilju. Zato, Čitaj da budeš najjači i prijavi nasilje!

Evro Book
 • Policija: 192 (dostupna linija 24h)
 • SOS dečja linija – NADEL Srbija: 116 111(besplatna linija, 24h)
 • Roditeljski telefon: 0800 007 000(besplatna linija, radno vreme od 16 do 22h svakog dana)
 • SOS telefon za žene žrtve nasilja: 0800 222 003(besplatna linija, 24h)
 • Sigurna kuća Beograd: 0800 011 011(besplatna linija, radnim danima od 10 do 19h)