Razumeti zelenu ekonomiju e1430945338143

Razumeti zelenu ekonomiju

 

U okviru specijalnog programa Razumeti zelenu ekonomiju koji tokom maja meseca zajednički realizuju GIZ i Nova Iskra, vođa programa ekologije Heinrich Böll fondacije u Hrvatskoj i nekadašnji direktor Zelene akcije Tomislav Tomašević održaće predavanje naslovljeno “Zelena ekonomija – prilike i zamke”, u petak 8. maja u Novoj Iskri.

Cilj programa Razumeti zelenu ekonomiju je da se domaćoj široj i stručnoj javnosti približi sam koncept zelene ekonomije, i kroz kvalitetan edukativni program prikažu obrisi ovog širokog polja koje je uvezano sa brojnim ekonomskim, socijalnim, tehnološkim, ekološkim i drugim segmentima društvenog sistema. Program je namenjen kreativcima, aktivistima, preduzetnicima, kompanijama, menadžerima, zagovaračima, predstavnicima javnog sektora ili studentima zainteresovanim da prošire svoja znanja u ovom polju, kao i da se povežu sa relevantnim kolegama, akterima iz domena zelene ekonomije iz Srbije i regiona.

Akcenat će biti na upotrebi metodologija zelene ekonomije kako bi se podstakli pozitivni pomaci kada su u pitanju lokalne zajednice, postojeće inicijative, ekonomski pokazatelji i razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća kroz primenu održivih rešenja u poslovanju. U posebnom fokusu će biti oblasti kao što su dizajn i arhitektura, (organska) poljoprivreda, tehnološke inovacije, obnovljivi izvori energije, upravljanje otpadom ili preduzetništvo – sagledane kroz specifičnu prizmu zelene ekonomije, koncepta koji je u svojoj celosti i dalje nedovoljno poznat našoj široj i profesionalnoj javnosti.

Zelena ekonomija je koncept koji je uveo UN kao odgovor na aktuelnu globalnu finansijsku i ekonomsku krizu. Zelena ekonomija se temelji na primeni novih zelenih tehnologija i uvrštavanju eksternih ekoloških troškova u ekonomiju kako bi se smanjila potrošnja prirodnih resursa, a u isto vrijeme podstakli ekonomski rast i zapošljavanje. Koncept je podelio ekološki pokret, jer iako sadrži brojne prilike za promenu neodrživog socio-ekonomskog sistema – krije i brojne zamke. Upravo ovim temama baviće se uvodno predavanje ovog programa, Zelena ekonomija – prilike i zamke koje će predstaviti specijalni gost iz Zagreba Tomislav Tomašević.

[su_box title=”Tomislav Tomašević ” box_color=”#3f3f3f”]Tomislav Tomašević radi kao vođa programa ekologije u kancelariji Heinrich Böll Stiftung za Hrvatsku. Tomislav se bavi ekološkim aktivizmom posljednjih 15 godina, a od 2007. do 2012. godine bio je izvršni predsjednik Zelene akcije, dok je sada član skupštine ovog najvećeg hrvatskog udruženja za zaštitu životne sredine. Osim eko-aktivizmom, Tomislav se bavio i politikom prema mladima te je od 2002. do 2006. bio izvršni potpredsjednik pa predsjednik Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije mladih u Hrvatskoj. Bavio se i urbanim aktivizmom kao suosnivač Prava na grad, kao i istraživanjima na temu društvene i ekološke pravde kao suosnivač Grupe 22. Učestvovao je na brojnim međunarodnim ministarskim konferencijama i bio počasni mladi savetnik UN Programa za životnu sredinu. Tomislav je završio preddiplomski i diplomske studije politologije na Univerzitetu u Zagrebu, kao i MPHil iz oblasti životne sredine, društva i razvoja na Univerzitetu u Kembridžu.[/su_box]

Predavanje Tomislava Tomaševića Zelena ekonomija – prilike i zamke biće održano u Novoj Iskri u petak 8. maja u 17.30 h. Ulaz je slobodan, ali se svi zainteresovani mole da se pre dolaska registruju popunjavanjem upitnika na adresi http://tinyurl.com/razumeti-zelenu-ekonomiju.

Program Razumeti zelenu ekonomiju traje do 30. maja, a kompletan raspored gostovanja, predavanja i radionica biće objavljen naredne nedelje.