6c2a8481 e976 3c86 2333 6c9632a47f83
foto: PROMO MTS Dvorana-Marina Pešić

Jurica Pađen i grupa “Aerodrom” priredili su pravu rokenrol igranku

Hrvatski rok muzičar Jurica Pađen i njegov bend “Aerodrom” održali su prvi samostalan koncert sinoć (10. april) u Beogradu, na velikoj sceni Mts Dvorane pred zaista oduševljenom publikom.

Nedavno u susretu sa medijima u Beogradu, muzičar Pađen je poručio publici da će od njih dobiti uigranu rok svirku, te da će dati sve od sebe za prvoklasnu zabavu. To obećanje je svakako ispunio, jer je auditorijum od početka do kraja uživao u putovanju kroz prošlost, odnosno jednu od istorije rokenrola bivše Jugoslavije.

Tako je vrlo mudro roker okupio svoje kolege, te se koncert i zove “Aerodrom i Prijatelji”.

Sve su to velikani SFRJ, te je barem za jedno ugodno veče bivša Dvorana Doma sindikata postala naša bivša zemlja koje odavno nema, ali je jugonostalgija itekako prisutna.

Samim tim, uz pomoć prijatelja iz izuzetne rokenrol lige šampiona i džentlmena, Jurica Pađen i njegova ekipa su učinili da se svi vratimo u vreme kojeg više nema u državu koja odavno ne postoji.

Osećaj jugonostalgije bio nam je neizbežan i snažan, jer kad na jednom mestu vidite sve te umetnike, deluje kao da se svi mi nikada nismo ni rastajali, već samo sastajali.

Na prvom samostalnom nastupu Pađenu su se pridružili Neno Belan (“Đavoli”, aktuelan sa grupom “Fiumens”), Vlado Kalember (“Srebrna krila”), Srđan Gojković Gile (“Električni orgazam”), Davor Gobac (“Psihomodo pop”), Saša Antić (“The Beat Fleet” – TBF) i specijalna gošća Marija Lazić.

5e4a37bb a1d5 04fa 63b0 c19e389f294b 1
foto: PROMO MTS Dvorana-Marina Pešić

Ne samo što je Jurica okupio navedene likove, već je ujedinio i više grupa, jer je osim “Aerodroma”, Pađen bio važan faktor hrvatskih rok bendova “Azra” i “Parni valjak”.

Tako da su i hitovi ovih sastava odjekivali punom Mts Dvoranom, svi smo odlutali na prijatno rokersko druženje i proputovanje sa dosta usputnih stanica.

 Verni fanovi antologijskog zagrebačkog rok benda od početka su zaigrali tokom skoro dva i po sata i 25 numera sa zanimljive set liste.

Koncert je krenuo dinamičnim i brzim ritmom –  „Kad misli mi vrludaju“, te je Mts Dvorana odmah sa prvim taktovima pretvorena u veselu rokenrol igranku, uz bonuse gde je priznao – „Ja te jednostavno volim“ i „Bura ore more“. 

Jurica je podsetio na prvu fazu “Aerodroma” i pet studijskih albuma u eks Jugoslaviji diskografske kuće “Jugoton” – “Kad misli mi vrludaju” (1979), “Tango Bango” (1981), “Obične ljubavne pjesme” (1982), “Dukat i pribadače” (1984), “Trojica u mraku” (1986).

Podsetimo, “Aerodrom” kao jugoslovenska i hrvatska rok grupa osnovana 1978. u Zagrebu, bila je kratko aktivna, jedna jednu deceniju (do 1987).

Tokom ovog perioda grupa je bila veoma popularna širom bivše Jugoslavije, čak su neke njene pesme prepevane i u drugim zemljama (Švedska, Finska, Poljska, Austrija).

 Nakon raspada grupe 1987. frontmen  Jurica Pađen nastupao je solo, ali i sa drugim bendovima, da bi 2000. godine ponovo okupio i poleteo na “Aerodrom”, tako da danas aktivno nastupaju i u diskografiju su upisali još tri albuma – “Na travi” (Croatia records, 2001), “Rock @ Roll” (Croatia records, 2007), “Taktika noja” (Menart, 2012). Svih osam albuma su na neki način bili okosnica ove svirke.

Prvi gost koncerta ove noći, Pero iz splitske grupe “Đigibao” je  izveo pesmu „A do Splita 5“, nakon čega je Pađenov bend nastavio da sa numerom „Tvoje lice“ i najnovijom kompozicijom „Šapni mi“, koja je nedavno objavljena.

30be7b59 5de0 8cd4 46fe d8bbd4c7d74b
foto: PROMO MTS Dvorana-Marina Pešić

Čuveni naš Gile iz “Električnog orgazma” izveo je efektno pesmu „Kraj tebe u tami“, koja pripada dvojcu Jurica Pađen – Branimir Džoni Štulić, dakle deo je opusa i “Aerodroma” na kraju prvog perioda karijere i “Azre”. 

Gile i Jurica su skoro izveli ovu pesmu u emisiji “24 minuta sa Zoranom Kesićem” (Nova S).

“Dobro se zabavljaj”, poručili su Jurica i momci iz “Aerodroma”, čak i kada osećaju strašan “Nemir i strast” od “Azre”, a Jurica voli da romantično prizna – “Odma’ mi je zapela za oko”.

 Gost koji je izazvao veliku pažnju publike je sigurno čuveni pop pevač Vlado Kalember, koji jako dugo nije bio u Srbiji, barem nije imao koncerte kod nas od perioda SFRJ.

Ova je bio njegov simpatičan kambek.

Kalember je u svom maniru baršunastog i promuklog glasa koji smo odavno zaboravili, otpevao hit „Divljakuša“ od “Aerodroma”, ali i „Ana“ od svoje davno bivše pop grupe “Srebrna krila”.

Ponovo je na scenu stigao deo opusa “Azre” i antologija od rok balade „Usne vrele višnje“, kada su se upalila svetla telefona. Bio je to romantičan trenutak u velikoj sali razigrane publike.

Miljenik beogradske publike Neno Belan, nekada frontmen pop benda “Đavoli”, a sada “Fiumens”, bio je izuzetno raspoložen za “Otkazan let“ od “Aerodroma” i hit „Stojim na kantunu“ koji ga je proslavio u bivšoj Jugi.

Tokom pesme “Stojim na kantunu” od “Đavola” Belanu se pridružio Pero iz benda “Đingibao”, što mu beše drugi ulazak na scenu.

Neno Belan je dobio ogroman aplauz na te dve izvedene pesme, što je i očekivano, često je gost u Beogradu na raznim festivalima i manifestacijama (Beer fest), i solo koncertima (Dom omladine, SKC, Botanička bašta).

Jurica Pađen i “Aerodrom” su vrlo temeljno i pažljivo pripremali ovakav solo koncert u prestonici Srbije tako što su u različitim varijacijama i formacijama dolazili kod nas.

Tako su povremeno gostovali na beogradskom Ušću na Beer festu, i poslednjih sezona su snažnijim galopom svirali – na prvom i jedinom regionalnom izdanju festivala “RockStar Fest” na Beogradskom sajmu (2022), manifestaciji “Dani piva” u Zrenjaninu (2023) i na solo koncertu na platou ispred Centra za kulturu Pančevo (2023).

Sada su konačno osvojili Beograd na prvom solo koncertu, što im je i bio važan cilj, sada ostvaren.

Antologijska rok kompozicija „Obična ljubavna pesma“, koju naša publika obožava, digla je na noge celu salu, a nju je sa Juricom izveo Saša Antić (TBF), hrvatski reper, te je u produžetku verzije te pesme malo i odrepovao.

Vratio se pomalo Jurica nostalgično na “Azru” i zapitao se “A šta da radim”, da bi kroz “24 sata dnevno” naređao pred kraj sve same ogromne hitove.

Nije sigurno za koje od izvođenja hitova je publika najviše skandirala i apsolutno uživala – od tektonskog trijumfa “Fratello“, preko „Stavi pravu stvar na pravo mjesto”, sve do “Digni me visoko”, i igranka se proširila beskrajno i uzvišeno moćno.

Red je bio da se Pađen posveti malo i “Parnom valjku”, tako da je repertoar uključio naslov „Lutka za bal“ koji je imao čast da izvede Davor Gobac iz “Psihomodo pop-a”, zajedno sa opet Marinom Lazić. Gobac je uvek neobičan i luckast, te voli da se i duže zadržava na pozornici, prosto voli srpsku publiku i rado joj se vraća uvek. 

Publika je uporno zvala “Aerodrom”, na bis, tako da su Jurica i ekipa odsvirali i otpevali baladu

„Suzama“, i noviju numeru „Kad si već na nogama“ (2023), da se malo osveže, urade update i upgrade, da bi se za sam kraj koncerta pozdravili hit pesmom „Što si u kavu stavila”, na zaista veliko zadovoljstvo i oduševljenje publike.

Istina, sam koncert nije bio rasprodat, čak daleko od toga, jer je balkon bio gotovo poluprazan, međutim, to nije nimalo pokvarilo utisak, naprotiv, zapravo uopšte nije ni bilo važno.

Sigurno će se Jurica Pađen odomaćiti u Beogradu nakon ovog prvog značajnog gostovanja, a opet ne mora nužno značiti da će dolaziti samo na jedno mesto, jer ima toliko drugih mesta koje može posećivati i istraživati (Dom omladine Beograda, SKC, KST, klubovi Fest, BitefArtCafe, Dorćol platz, Zappa baza, Zappa barka).

Autor: Ivan Makragić