Oleg Kireyev

Džez priče sa Olegom Kirejevim

Udruženje “Kulturna inicijativa” i Studentski kulturni centar predstavljaju niz koncerata “Džez priče sa Olegom Kirejevim”. Džez priče su koncerti i kratki eseji o muzici, sjajnim izvođačima, susretima i utiscima koje Oleg Kirejev priča pre nastupa njegovog kvarteta ili kvinteta. Prekrasno veče, mnoštvo zabavnih i zanimljivih muzičkih priča, odličan džez i sjajna atmosfera – sve to 23. februara. Autorski program Olega Kirejeva “Džez priče” u velikoj sali SKC-a u 20h.

Imerzija u džez počinje programom “Zlatna era džeza”. Epoha, koja obuhvata period od 1934. do 1946. godine, povezana je sa vrhuncem popularnosti velikih orkestara. Melodična, plesna i romantična muzika u njihovom izvođenju, poznata je većini iz starih klasičnih crno-belih filmova iz sredine 20. veka. Uz ovu muziku plesalo se u noćnim klubovima i plesnim podijumima toga vremena.

Da, postojalo je vreme kada je džez bio fantastično popularan. Kada se svuda plesalo isključivo na džez, kada je džez bio omiljena muzika bez obzira na godine. To se vreme i zove “zlatna era džeza”, a njenim plemstvom postali su izuzetni muzičari koji su ušli u istoriju svetske kulture.
Duke Ellington – prema mnogima istoričarima muzike najveći je američki kompozitor. Autor je brojnih kompozicija koje su postale džez standardi. Lider orkestra koji je postao merilo big-benda kao takvog. Vlasnik je najviših državnih nagrada u nekoliko zemalja sveta. Veliki “vojvoda” džeza.
CountBasie-Grof Bejsi, jedna je od najznačajnijih ličnosti u istoriji džeza. Tvorac apsolutno jedinstvenog, prepoznatljivog stila kao pijanista i rukovodilac jednog od najimpresivnijih džez orkestara na planeti.

Koulmen Hokins – jedan od stupova džez sveta, najpoznatiji američki tenor saksofonista koji je osvojio svetsku slavu i hiljade sledbenika.
Saksofonista OlegKirejevi najbolji džez muzičari iz Beograda prikazaće publici izvanredan program pun pravog adrenalina. Ljubitelje džeza očekuju magija svinga, sočne improvizacije, originalne ideje i neočekivani eksperimenti.

Poznati džezmen iz Rusije, nominovan za nagradu Gremi, čiji su albumi objavljeni u SAD-u i među najboljih su 100 prema muzičkim listama američkih džez radio stanica, Oleg Kirejev, poziva gledaoce sa decom na koncert! Ne brinite se da će deci biti dosadno ili da neće razumeti džez muziku! Program “Zlatna era džeza” usmeren je na publiku od 6+.