Korice 2

Njegoševo veliko putovanje

U Konaku kneginje Ljubice, u četvrtak, 14. decembra 2017. godine, u 18 časova, biće održana promocija drugog izdanja monografije Njegoševo veliko putovanje. Meditacije o vizuelnoj kulturi Italije dr Saše Brajović, redovne profesorke na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na promociji će, pored autorke, govoriti prof. dr Nenad Makuljević, prof. dr Dušan Marinković i doc. dr Igor Borozan.

Knjiga predstavlja boravak crnogorskog vladike Petra II Petrovića Njegoša u Italiji od novembra 1850. do avgusta 1951. kao veliko putovanje – jedan od najizrazitijih fenomena u konstrukciji evropskih intelektualaca toga doba. Autorka izučava Njegoševu komunikaciju s mnogim segmentima italijanske kulture i utvrđuje da su je odredila prosvetiteljska načela obrazovanja, klasicistička posvećenost antici i romantičarska vizija ovog prostora. Prati dvostrukost impresije Italije u Njegoševim zapisima: podsećanje na prolaznost i smrt civilizacija i, istovremeno, radost zbog lepote i isceliteljske moći centralne zemlje Mediterana. Fokusirana je na identitet Njegoša kao obrazovanog putnika: vladarski i vladičanski delom je ocrtan u kontekstu njegovog putničkog iskustva, dok je onaj poetski izrazitiji jer je integrisan u poimanju umetničkih dela. Prvi deo knjige posvećen je konceptima i fenomenima, literaturi i ličnostima koje su uobličile Njegošev Grand Tour. Ovaj deo knjige razmatra karakter Njegoševog putovanja i način konstrukcije njegovog putničkog pogleda. Drugi deo knjige posvećen je itinereru Njegoševog putovanja. Autorka identifikuje mesta (urbane celine, pejzaže, muzeje, galerije, palate) na kojima je Njegoš bio. Ovaj deo knjige nije inventar onoga što je Njegoš posmatrao, već promišljanje o načinima na koji su se italijanski predeli, gradovi i artefakti njemu predstavili, kao i o odjeku koji je u njemu izazvala njihova tadašnja prezentacija. Knjiga analizira ne samo ono što je Njegoš video, već odgovara na pitanja zašto je to gledao i kako je gledao.

Drugo izdanje knjige Njegoševo veliko putovanje. Meditacije o vizuelnoj kulturi Italije, objavljeno je 2017. godine u okviru edicije Arhetip, izdavačke kuće Mediterran Publishing iz Novog Sada. Prvo izdanje objavila je Crnogorska akademija nauka i umjetnosti u Podgorici 2015. godine.