Kuca na ravnom bregu

Kuća na ravnom bregu

Izdavačka kuća Arhipelag je u svojoj poznatoj ediciji Tema objavila nesvakidašnju knjigu proze Kuća na ravnom bregu u čijem nastanku je učestvovalo sedam poznatih pisaca iz šest zemalja Jugoistočne Evrope.

Kuća na ravnom bregu je zajednička knjiga proze aktuelne dobitnice Evropske nagrade za književnost Jelene Lengold, čitanog hrvatskog pisca Ante Tomića, čije su pojedine knjige pretočene u poznate filmove, jednog od najznačajnijih slovenačkih pisaca srednje generacije Dušana Čatera, poznatih pisaca iz Bosne i Hercegovine Nenada Veličkovića i Muharema Bazdulja, jednog od najzanimljivijih glasova nove mađarske književnosti Đerđa Serbhorvata, kao i Aleksandra Prokopieva, jednog od najprevođenijih savremenih makedonskih pisaca.

Priče u ovoj knjizi nastale su tokom boravka ovih pisaca u Mokrinu u septembru prošle godine u Rezidencijalnom programu za pisce Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu. Izabrani pisci su, na poziv Gojka Božovića i Srđana V. Tešina, priređivača knjige Kuća na Ravnom Bregu i autora projekta ovog Rezidencijalnog programa, na zadatu temu kuća napisali po jednu priču koje su se u ovoj zajedničkoj knjizi sklopile u zanimljivu i promišljenu celinu.

Boraveći Kući na Ravnom Bregu u Mokrinu, ovih sedam pisaca napisali su uzbudljivu knjigu o kući kao prostoru intime i jedinstvenog osećanja mesta i vremena, kao mestu događaja, nekada sasvim neočekivanih i nepredvidljivih, kao izvoru osnovnog iskustva u širem prostoru sveta, kao stajnoj tački iz koje se može sagledati i razumeti sav okolni svet.

Polazeći od zajedničke i zadate teme, ovi pisci su se potom upustili u oživljavanje kuće detinjstva, kuće uspomena, nekih od stvarnih kuća iščezlih u građanskim ratovima devedesetih, i, naravno, kuće u kojoj se, jedino i neponovljivo, oblikuju prostor intime i intima prostora.

Knjiga Kuća na Ravnom Bregu donosi priče sedam pisaca sasvim različitih iskustava i poetika, ličnih temperamenata i književnih stavova. Priče su sada pred čitaocima i svako će, uz njihovu pomoć, oblikovati, osmišljavati ili pak prizivati neku svoju kuću, neku stajnu tačku u uzburkanom svetu svog i našeg iskustva

Ključni cilj Rezidencijalnog programa Kuća na Ravnom Bregu jeste prepoznavanje, profilisanje i međunarodno promovisanje kreativnog i književnog potencijala književnosti koje nastaju u Jugoistočnoj Evropi, potom promovisanje književne i kulturne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, ali i oblikovanje ovog rezidencijalnog boravka u domaćim i u međunarodnom okvirima kao prepoznatljive tačke kreativnosti i važnog dela evropske kulturne mreže rezidencijalnih boravaka.

Kuća na Ravnom Bregu osmišljena je u saradnji Izdavačke kuće Arhipelag i preduzeća Tera Panonica. Polazeći od arhitektonskog nasleđa i od najmodernijih arhitektonskih rešenja, Terra Panonica je podigla Kuću na Ravnom Bregu u Mokrinu koja predstavlja deo jedinstve-nog kulturno-turističkog kompleksa. Pokretanje rezidencijalnog boravka značajnih pisaca iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu predstavlja početak kontinuiranog rada Terra Panonica na organizovanju rezidencijalnih boravaka umetnika iz različitih oblasti.

Izabrani pisci u Kući na Ravnom Bregu, pored rada na svojim novim rukopisima, treba da napišu po jednu priču na zadatu temu. Na taj način, svake godine će u Kući na Ravnom Bregu nastajati po jedna knjiga, a vremenom će od toga nastati čitava biblioteka knjiga posvećenih važnim temama modernog doba.

Ovo je prva knjiga iz te zamišljene biblioteke koja će nastajati u narednim godinama.