Dejv Egers fotografija fb

Krug: Zastrašujuća vizija bliske budućnosti

Zastrašujuća vizija bliske budućnosti u kojoj privatnost nestaje, a svetom vlada moćna korporacija, velika kao Google, Facebook i Twitter zajedno, opisana je u novom romanu KRUG, Dejva Egersa.

Srpski je tek drugi svetski jezik na koji je ovaj roman preveden, a do kraja godine biće objavljen u više od 20 zemalja. Romanom „Krug“ Dejv Egers, jedan od vodećih američkih autora stao je rame uz rame sa klasicima poput Orvela, Hakslija i Zamjatina.

Kada je dobila posao u Krugu, najmoćnijoj IT kompaniji na svetu, Mej Holand je shvatila da joj je to životna prilika. “Krug”, sa sedištem u ogromnom kampusu u Kaliforniji, povezuje lične imejl naloge korisnika, profile na društvenim mrežama, usluge onlajn bankarstva i trgovine sa svojim univerzalnim operativnim sistemom, stvarajući svakome jedinstveni onlajn identitet, čime započinje novo doba pristojnosti i transparentnosti. Ono što počinje kao priča o mladoj ambicioznoj ženi punoj ideala vrlo brzo postaje uzbudljiv roman pun neizvesnosti, koji pokreće pitanja o važnosti sećanja, istorije, privatnosti, demokratije i granica ljudskog znanja.

Dejv Egers (1970) je jedna od ključnih ličnosti savremene američke književnosti. Na književnoj sceni pojavio se remek-delom „Potresno delo zapanjujuće genijalnosti“, autobiografskim romanom koji je stigao na prvo mesto bestseler liste časopisa The New York Times. Time magazin ga je proglasio knjigom godine, bio je nominovan za Pulicerovu nagradu, a nedavno je uvršten i na listu najboljih romana prve decenije 21. veka. Za svoja kasnija dela (What is What, Zeitoun, A Hologram for the King) nagrađen je brojnim priznanjima (American Book Award, Dayton Literary Peace Prize, LA Times Book Award, Northern California Book Award, the Robert F. Kennedy Distinguished Honor), a uspešno se okušao i kao scenarista (Away We Go, Where the Wild Things Are).

Osim pisanjem Egers se bavi izdavaštvom, osnivač je nezavisne izdavačke kuće McSweeney’s, koja stoji iza kultnog magazina The Believer, a 2002. pokrenuo je neprofitnu organizaciju 826 Valencia koja pomaže talentovanoj deci da razviju svoj književni dar.