Screen Shot 2017 05 09 at 15.31.22

Književni susreti Francuskog instituta u Srbiji

Ovog proleća, Francuski institut ugostiće, u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Subotici, istaknute francuske romansijere, koji će govoriti o identitetima u pokretu, o našem odnosu prema drugom, o savremenom francuskom društvu: Nataša Apana, Majlis de Kerangal, Sedrik Gra, Nina Jaržekov, Filip Klodel. Molijerovi dani biće održani od 15. do 19. maja, a ulaz je slobodan i prevod obezbeđen.

Ovi književni susreti su takođe prilika da se, kao i svake godine, istakne značaj koji Francuski institut (Pariz, Beograd) i Francuski nacionalni centar za knjigu (CNL, Pariz) pridaju objavljivanju prevoda sa francuskog na srpski. 2016. godine podržano je preko 40 naslova, posebno onih izdavača koji poklanjaju poverenje mladim i angažovanim autorima, kako bi čitaoce u Srbiji upoznali sa što raznovrsnijim odnosima prema našem svetu. Među delima koje je Francuski institut podržao nalaze se i romani tri autora koji su pozvani ove godine: Nataša Apana, Majlis de Kerangal i Nina Jaržekov.

Studenti sa četiri katedre za francuski jezik u Srbiji (Beograd, Kragujevac, Niš, Novi Sad) dodeliće u sredu 17. maja Gonkurovu nagradu studenata Srbije jednom od četiri romana iz poslednje selekcije Gonkurove nagrade 2016, nakon razmatranja i glasanja koje će se odvijati u prisustvu Filipa Klodela, člana Akademije Gonkur. Prošle godine nagrada je dodeljena u prisustvu autora, Matijasa Enara, romanu Busola, koji je objavljen 2016. uz podršku programa francuske vlade.

Molijerovi dani ove godine čine deo projekta Grand Tour 2017, Voyage en Francophonie (Gran Tur 2017, Putovanje u Frankofoniju), u koji je uvršteno 100 odabranih frankofonih događanja organizovanih na pet kontinenata, u partnerstvu sa francuskom mrežom za kulturnu saradnju i Međunarodnom organizacijom Frankofonije.

Romani francuskih gostiju dostupni su čitaocima u medijatekama Francuskog instituta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i putem digitalne medijateke Kulturteka.