LJOSA

Književni plamen Maria Vargsa Ljose

Žiri za dodelu nagrade Književni plamen Maria Vargsa Ljose, čiji je prvi dobitnik a zatim i predsednik žirija sam autor Mario Vargas Ljosa, održao je svoju prvu sednicu 4. maja 2017. godine na Sajmu knjiga u Podgorici. U nedeljama koje su pred nama, nastaviće se intenzivan rad i razmatrati svi prispeli predlozi do objavljivanja ovogodišnjeg dobitnika Književnog plamena Maria Vargasa Ljose.

Uz čuvenog peruanskog nobelovca u žiriju su izdavač Predrag Uljarević i profesori Sonja Tomović Šundrić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, koordinator rada žirija.

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Uz stalnu komunikaciju sa Mariom Vargasom Ljosom razmatran je niz istaknutih svetskih pisaca sa različitih kontinenata, posebno uvažavajući sugestije onoga čije ime nagrada i nosi. Žiri je sa zadovoljstvom konstatovao kako su izbor pisaca i odjek ove nagrade naišli na vrlo lep međunarodni prijem, te da je ova nagrada našla svoje istaknuto mesto u kulturi ne samo Crne Gore i regiona. Žiri se zato našao u tzv. „slatkim mukama“ kojem od velikih pisaca ove godine dodeliti nagradu i zato razmatra niz remek-dela svetske književnosti.

Pozivamo i sve čitaoce da upute svoje predloge, koji mogu biti i kratko obrazloženi, elektronskom poštom na mejl adresu: knjizevniplamen@novaknjiga.com  ili da predloge ostave u Gradskim knjižarama.