1.Vizura Terazija krajem 19.veka fotodokumentacija iz zbirke Milosa Jurisica
Vizura Terazija krajem 19. veka, fotodokumentacija iz zbirke Miloša Jurišića

Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasleđe

Otvaranje izložbe “Terazije, osvrt i sećanja – beogradsko nasleđe”, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, biće održano utorak, 16. april u 14 časova na Terazijama kod Terazijske česme. Terazije su bile mesto okupljanja, mesto odmora ali i mesto na kome su se dešavale neke od najbitnijih smotri i povorki, te mesto obeležavanja rođendana vladara kao i značajni jubileji i događaji.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je u okviru programa Dani Beograda, već tradicionalno realizuje izložbe na kojima predstavlja beogradsko nasleđe.

Izložba je rezultat rada autorskog tima koji čine Olivera Vučković, dr Marina Pavlović i Ljubica Radovanović. Predstavljene fotografije su deo zbirke Miloša Jurišića, koji ih je ustupio ekskluzivno za potrebe realizacije izložbe, i kome je tim povodom upućena posebna zahvalnost.

Terazije – mesto gde se prepliću istorija i tradicija, tranzitni trg ali i prostor koji se vezuje za srpske vladare i vladarske dinastije – ujedno i riznica arhitektonske baštine Beograda od kraja devetnaestog pa sve do druge polovine dvadesetog veka.

Svoje ime duguje periodu otomanske vladavine, kada je, u 17. veku, na mestu današnjeg hotela „Moskva“ stajao najveći rezervoar za vodu s kulom. Takvi rezervoari su nazivani terazijama.

Početkom 19. veka, Terazije postaju stecište društvenog života Beograda, kao glavna kolska stanica na ulazu u Beograd, na mestu susticanja dva najvažnija druma – Kragujevačkog i Smederevskog.

Izložba prikazuje i prati arhitektonski i urbani razvoj ovog područja sa posebnim osvrtom na njegov značaj u svakodnevnom životu Beograđana.

Terazije su bile mesto okupljanja, mesto odmora ali i mesto na kome su se dešavale neke od najbitnijih smotri i povorki, te mesto obeležavanja rođendana vladara kao i značajni jubileji i događaji.

Zbog nespornih arhitektonskih, kulturnih, istorijskih i društvenih vrednosti, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je 2021. godine izradio Predlog za utvrđivanje Prostorne kulturno-istorijske celine Terazije, koja je iste godine i utvrđena odlukom Vlade Republike Srbije.

S aspekta zaštite kulturnog nasleđa Beograda, ova prostorna kulturno-istorijska celina predstavlja zbirku arhitektonskih dostignuća i dela najistaknutijih srpskih i jugoslovenskih arhitekata, a neki od najprepoznatnjivijih simbola grada i najznačajniji graditeljski reperi Terazija su: Zgrada Starog dvora i Zgrada Novog dvora, Hotel „Moskva“, karakteristična tačka gradske siluete i jedan od prvih objekata koji je obeležio modernizaciju Terazija, zatim Palata „Anker“, Palata „Atina“, PalataIgumanov, Palata „Albanija“…

Svaka od ovih građevina antologijski je primer srpske arhitekture, zbog čega imaju status kulturnog dobra.