02 e1417433358332

Rekonstrukcija MSU počinje krajem marta 

Muzej savremene umetnosti u Beogradu raspisao je javni konkurs za građevinskog izvođača rekonstrukcije palate na Ušću kako bi, sa novom stalnom postavkom, ponovo bio otvoren za javnost 20. oktobra, kada se navršava i 50 godina od početka rada ove institucije.

Tender je otvoren do 9. marta, a stručna komisija za izbor najboljeg ponuđača će do 12. marta saopštiti svoju odluku o izvođaču, kako bi nakon perioda predviđenog za moguće žalbe, od 23. marta krenula dugoočekivana obnova sa rokom za završetak radova do 20. septembra, kažu u MSU.

Rekonstrukcija zgrade Muzeja savremene umetnosti podrazumeva kompletnu obnovu infrastrukture, enterijera i spoljašnjosti, a celovita dokumentacija o uslovima za izbor građevinskog izvođača, obimu i vrsti radova, objavljena je na Portalu javnih nabavki, kao i na sajtu MSU.

Uprkos otežavajućim vremenskim prilikama, u skladu sa terminskim planom privode se kraju radovi na sanaciji krova MSU, započeti decembra prošle godine, kao ključnog građevinskog preduslova za obnovu čitavog objekta, saopštavaju u Muzeju.

Premda je zatvoren za javnost od 2007. godine, MSU u kontinuitetu obavlja svoje  delatnosti, otkupljujući radove i organizujući izložbe u Salonu muzeja savremene umetnosti, Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Galeriji Petra Dobrovića, ali i u referentnim muzejima i galerijama u zemlji i inostranstvu. 

Takođe, Muzeju savremene umetnosti je povereno i predstavljanje Srbije na 56. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, koje će se održati od 9. maja do 22. novembra. Našu zemlju će predstavljati umetnik Ivan Grubanov sa delom “Ujedinjene mrtve nacije”.

Muzej savremene umetnosti organizuje nekoliko likovnih događaja u februaru. Izložba Zahari Formvolta „Tri berze“ biće otvorena u petak, 6. februara u Salonu MSU. Takođe, u pripremi su još dve postavke iz kolekcije Muzeja: “Crteži Petra Dobrovića” u Galeriji Petra Dobrovića, dok je izložba slika Veljka Stanojevića planirana za kraj meseca u Legatu Čolaković,  gde je u toku izložba „Iz Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića“, koja traje do 15. februara.