image002 e1410520802611

Nevidljivo nasilje u Španiji

Muzej savremene umetnosti iz Beograda u koprodukciji sa Baskijskim muzejom – centrom za savremenu umetnost ARTIUM iz Vitorije organizuje veliku međunarodnu izložbu  “Nevidljivo nasilje / Invisible violence” koja će biti otvorena danas, 12. septembra u ARTIUM-u u Vitoriji.

Izložba, na kojoj učestvuje trideset jedan strani i domaći umetnik i filmski autor, će trajati do 15. januara 2015. godine. Izložbi u Vitoriji prethodila je istoimena izložba u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Kući legata i Institutu Servantes koja je trajala od 9. maja do 30. juna. Reč je o dve posebne, ali zajednički rađene izložbe koje su praćene filmskim programom, predavanjima, panel diskusijama i edukativnim radionicama.

Izložba u Vitoriji je posvećena umetniku Harunu Farokiju, jednom od učesnika projekta Nevidljivo nasilje, koji je nedavno preminuo.

Kustosi: Zoran Erić, Blanka de la Tore i Šejmus Kili

Umetnici i filmski autori: Kader Atia (FR), Iciar Bario (ES/US), Ursula Biman (CH), Rosela Biskoti (IT/NL) & Kevin van Brak (NL), Sara Braun (IE), Ištvan Čakanji (EU), Vili Doerti (UK/IE), Harun Faroki (DE), Garet Filan (IE), Daniel Garsija Anduhar (ES),Dejan Kaludjerović (RS/AT), Deklan Klark (IE), Vladimir Miladinović (RS), Loki Moris (UK/IE), Hristodulos Panajotu (CY), Nikola Radić Lucati (RS), Maria Ruido (ES), Fransesk Ruiz (ES), Jonas Stal (NL), Milica Tomić (RS), Nedko Solakov (BG), Zoran Todorović (RS) i Adrian Paci (AL/IT).

Saradnja dva muzeja podrazumeva organizaciju dve posebne izložbe u okviru velikog međunarodnog i multi-disciplinarnog projekta. Većina umetnika koji su predstavljeni na izložbi u Beogradu, biće predstavljeni i na izložbi u Vitoriji, a pridružiće im se još nekoliko umetnika. Pored izložbi, organizovan je i bogat prateći program.

foto: Nevidljivo nasilje, sa otvaranja u Salonu MSUB 9. maja, fotograf: Saša Reljić