Saso Vrabic Liverpool Street Station 40 cm x 60 cm 2019 olje na platno
Sašo Vrabič, Liverpool Street Station, 40 cm x 60 cm, 2019, ulje na platnu

Ljubljanska likovna scena u galeriji Štab – Y so serious?

Izložba Y SO SERIOUS? predstavlja deo međunarodnih aktivnosti Galerije ŠTAB i nastavak saradnje sa Galerijom Y iz Ljubljane dajući sveobuhvatan prikaz četiri umetnika srednje generacije, koje Galerija Y zastupa. Gostovanjem u beogradskoj Galeriji ŠTAB svoje radove nastale poslednjih nekoliko godina predstaviće Tina Dobrajc, Mito Gegič, Arjan Pregl i Sašo Vrabič u periodu od 26.oktobra do 14. novembra 2023. godine.

Iako se svako od autora prvenstveno bavi slikarstvom (kao i ilustracijom, scenografijom, grafikom, skulpturom i muzikom), radovi na izložbi fundamentalno se razlikuju po pristupima samom mediju, građenju slike i njenoj tehnici, kao i poruci koju nose i načinu komuniciranja sa publikom. Objedinjuje ih kritička, cinična i ponekad duhovita misao o aktuelnim društvenim događajima i redovno pozivanje na širok spektar umetničkih i popularnih referenci.

Umetnica Tina Dobrajc,  prikazuje apsurde i protivrečnosti, koje se u odnosu na nacionalni folklor, ikonografiju, kulturne osobenosti i okruženje manifestuju kao stalno preispitivanje geopolitičkih pitanja i položaja žene u savremenom društvu. Prikazujući mlade devojke sa karnevalskim maskama i divljim šumskim životinjama, slika stvara atmosferu bunta i angažovanja. Zastrašujuće i izuzetno mračne na nekim mestima, a šarene i enrgične na drugim, slike privlače protagonistkinje koje dovode u pitanje širi kulturni identitet i ideju roda.

Mito Gegic Processed by the Boys 2023 akril maskirni trak na platno
Mito Gegič, Processed by the Boys, 2023, akril, 35x25cm.jpg

Slikar Mito Gegič kroz motiv lova, koji je još uvek izuzetno duboko ukorenjen na slovenačkom prostoru, ilustruje ambivalentnu situaciju odnosa moći, bilo između društvenih klasa, različitih rasa i polova, kao i odnosa između ljudi i životinja. Slike lova, uhvaćenih jelena, lovišta, očeva, sinova, policajaca i diktatora pojavljuju se u umetnikovom opusu kao domaća alegorija različitih autoriteta i njihove zloupotrebe; u najnovijoj seriji slika, samo su one pretvorene u stvarne slike “tehničkih prepreka”, kobnih brodoloma i neuspešnih pokušaja prelaska Sredozemlja. U svom radu koristi selotejp, koji farba, a zatim nekoliko puta prelepi i rekonstruiše. Pruge su na nekim mestima očiglednije, dok su na nekima skrivene između slojeva jarkih boja.

Saša Vrabič se osvrće i na savremenog čoveka, njegovu tehnologiju i uključenost u složenu sredinu, a svojim preplitanjem izuzetno naturalističkih slika, tekstova, kolaža, grafita i apstraktnih poteza stvara sopstveni izraz pun humora i razigranosti. Prikazuje figuralne scene, portrete i gradske pejzaže zasnovane na fotorealističkim osnovama. Vidimo ljude jedne pored drugih kako nepomično zure u svoje mobilne telefone, dok svet oko njih juri dalje; prikaze banalnih momenata i priča iznašeg okruženja kao i popularne slike preuzete iz opštih medija. Neki od radova su izuzetno ambijentalni, dok su drugi vrlo specifični, fokusirani na jednu figuru ili detaljnu scenu raznovrsne kompozicije i kinematografske estetike.

Izložbu zaključuju uljane slike Arjana Pregla. Njegove slike, koje nastaju na osnovu brzih i neopterećenih crteža, rađene su izuzetnom preciznošću; vešto i polako nanosi ulje oko unapred definisanih kontura. Povezuju ih prepoznatljive, ali često namerno kontradiktorne veze sa umetničkim delima poznatih majstora, različite ikonografije i razumevanja slikarskih tropa. Na nekim mestima vezuje se za apstraktni ekspresionizam, romantizam i barokno slikarstvo, a na drugim mestima za ljubljanske proteste, Velikog brata, filmove Alfreda Hičkoka i grčku filozofiju. Slike su šarene, opipljive, figure stilizovane, smele, angažovane, besramne, ponekad duhovte, ali i agresivne i direktno seksualne. Goruće društvene protivrečnosti kao što su erotski skandali, rat, razni pokreti, globalno zagrevanje, kontrola, patriotizam, nihilizam, fašizam i smrt tretiraju se sa dvosmislenošću i ironijom.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture RS i Umetnička inicijativa KvART BW.

Galerija Y je svoja vrata otvorila 2020. godine i deo je SLOART umetničkog sistema koji predstavlja najvećeg promotera i prodavca moderne i savremene umetnosti u Sloveniji.

Bavi se ekskluzivnim predstavljanjem eminentnih slovenačkih savremenih umetnika kao što su Tina Dobrajc, Arjan Pregl, Sašo Vrabič i Mito Gegič.

Svojim aktivnostima nastoji da vodi i uspostavi raznovrstan izložbeni program u oblasti savremene umetnosti koji uključuje različite medijske i kustoske pristupe, kao i stvaraoce svih generacija.

Organizator je godišnje grupne izložbe ECO ART, gde javnosti predstavlja produkciju mladih umetnika čija je praksa vezana za ekologiju i ekološki aktivizam.

Lokacija u Trubarjevoj ulici, na kojoj se galerija nalazi, u odnosu na sve aktivniju i vidljiviju Cukrarnu i predstojeći umetnički centar Rog koji se nalazi u neposrednoj blizini, čini je nezaobilaznim činiocem centralnih kulturnih dešavanja u slovenačkoj prestonici.