Ivo Andric1961 Muzej grada Beograda IAF 444

Izložba Ivo Andrić u Braziliji

 

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana Republike Srbije i 80 godina od osnivanja diplomatskih odnosa Srbije i Brazila, u četvrtak, 22. februara 2018. godine, u 19 časova, u Palati Burići u Braziliji (Salão Branco, Palácio do Buriti – Distrito Federal) biće svečano otvorena izložba “Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata”. Autor izložbe je Tatjana Korićanac, kustos Muzeja Ive Andrića, muzeja u sastavu Muzeja grada Beograda.

Izložba predstavlja našeg istaknutog nobelovca u svetlu pisca i diplomate, koji je zahvaljujući intenzivnoj diplomatskoj karijeri boravio u mnogim evropskim gradovima kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Jugoslavije. Od Vatikana, Bukurešta, Trsta, Graca, Marseja, Pariza, Madrida, Brisela, preko Ženeve do Berlina, Andrić je u svakom od gradova pronalazio inspiraciju za svoja dela. Na dvadeset izložbenih panoa predstavljeni su Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, fotografije privatnog života, dokumenata i ličnih predmeta.

Prateći Andrićev diplomatski rad, izložba je proteklih godina gostovala u svim evropskim zemljama i prestonicama u kojima je neko vreme on živeo i radio kao diplomata Kraljevine Jugoslavije, ali i u gotovo čitavoj Evropi. Postavkom u Braziliji, prvi put će biti predstavljena građanima na tlu Latinske Amerike. Podršku za brojna prethodna gostovanja izložba je dobila od ambasada Republike Srbije u evropskim zemljama, koje su bile most sa zemljama domaćinima, kao što je to sada i Ambasada Republike Srbije u Braziliji.

Izložba “Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata” trajaće do 18. marta 2018. godine.