IMG 2838

45. FEST očekuje 100.000 gledalaca

Jubilarni 45 FEST, održaće se od 24. feabruara do 5. marta, pod sloganom “Gledaj – Open Your Eyes”, gde će biti prikazano 95 premijernih filmova. Festival će otvoriti glumica Monika Beluči sa najnovijim filmom, najznačajnijeg domaćeg reditelja Emira Kusturice „Na mlečnom putu“, dok će na svečanom zatvarnju biti prikazan film „Tišina“ američkog reditelja Martina Skorseza. Projekcije su najavljene u više beogradskih dvorana, kao i u bioskopima u Kragujevcu, Novom Sadu i Sopotu.

Umetnički direktora FEST-a, Jugoslav Pantelić, istakao je da će nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmu ove godine biti dodeljena Karlosu Sauri i Ljubiši Samardžiću, dok će se u glavnom takmičarskom programu naći 15 filmova iz 12 zemalja: Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Česke, Italije, Francuske i Islanda.

Ovogodišnji FEST, po treći put za redom, uspešno nastavlja predstavljanje svog novog koncepta, te će se i ove godine najbolji filmovi nagradjivati u tri takmičarska programa. Za kvalitet filmova pobrinuli su se umetnički direktor, Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave, Mladen Đorđević. 45. FEST u glavnom programu van konkurencije predstaviće i favorite za Oskara u svim kategorijama, kao i najnovija ostvarenja poznatih reditelja.

Međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja, od onih koji se bave aktuelnim zlom, terorizmom do nostalgičnih komedija koje nas vraćaju u vreme plavih školskih kecelja iz doba socijalizma, istakao je gospodin Pantelić. Takođe upoznao nas je i sa činjenicom da će internacionalni petočlani žiri odlučivati o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija.

Na festivalu će prisustvovati 14. filmskih ekipa, dok će na specijalnoj projekciji biti prikazana restaurirana kopija filma Nikite Mihalkova “Oči čornije”, koji je bio najavljen na jednom od ranijih FEST-ova, ali nije prikazan.

Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu i predsednica odbora festivala, rekla je da su gradske vlasti obezbedile 24 miliona dinara za ovogodišnji FEST, što je, po njenim rečima, pet miliona više nego prethodne godine. U sledećih nekoliko dana će saopštiti koliko novca je obezbedilo Ministarstvo kulture za ovaj festival.

Natasa Ilić, direktorka CEBEF-a, istakla je da po treći put ušestvuju u organizaciji FEST-a, kao i da je ove godine uključen najveći broj sponzora. Očekuje se 100.000 gledalaca.

Fest kao i predhodnih godina svoju pažnju posvećuje i najmladjoj publici za koju je namenjena posebna selkcija – Plazma Festić.

Ulaznice za otvaranje FEST-a koštaju 500 dinara, dok za sve ostale projekcije su od 300 do 400 dinara. O programu i ostalim vestima u vezi sa festivalom možete se informisati na sajtu www.fest.rs.