U Kanu odrzan prijem Festivala evropskog filma Palic 1

U Kanu održan prijem Festivala evropskog filma Palić

U okviru ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala (15-26. maj), jedan od najznačajnijih festivala u našem regionu – Festival evropskog filma Palić, priredio je 20. maja na samoj rivijeri veoma posećen koktel pod nazivom Love Palić.

Na prijemu u Kanu, koji su zajednički organizovali Festival evropskog filma Palić i Filmski centar Srbije u paviljonu Jugoistočne Evrope, okupilo se oko 300 zvanica, između ostalih i predstavnici svih filmskih centara iz Evrope.

Prijem koji svake godine na Kanskom filmskom festivalu organizuje Festival evropskog filma Palić omiljeno je mesto okupljanja mnogih evropskih i domaćih filmadžija koji se uvek dobro zabavljaju, ali i uspostavljaju nove kontakte koji često rezultiraju zanimljivim projektima.

Podsećamo da je jedan od selektora Festivala evropskog filma Palić – Petar Mitrić, izabran za člana žirija programa Petnaest dana režisera festivala u Kanu. Od svog osnivanja ovaj program je po prvi put prikazivao filmove reditelja poput Martina Skorsezea, Vernera Hercoga, Džima Džarmuša, Kena Louča, R.V. Fasbindera, Kopole, Džordža Lukasa i drugih velikana kinematografije.

Po svojoj koncepciji program predstavlja najreprezentativniju tačku usmerenu ka autorskom filmu u svetu. Program Petnaest dana režisera kroz svoju istoriju prikazao je i filmove najznačajnijih domaćih autora: Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića i drugih.