FEST: Najnoviji film reditelja Anga Lija

Najnoviji film reditelja Ang Lija, “Bili Lin – heroj”, nalazi se u okviru selekcije FEST GALA ovogodišnjeg festivala. Ang Li, tajvanski reditelj koji već duže od dve decenije snima u Holivudu, jedan je od priznatijih savremenih reditelja i dvostruki dobitnik Oskara za režiju.

Poznat kao majstor najrazličitijih žanrova, Ang Li se ovoga puta odlučio za socijalnu dramu i kritiku modernog, američkog društva, kroz portret devetnaestogodišnjeg mladića, povratnika iz rata u Iraku. Kao i prethodni, Oskarom nagrađeni film “Pijev život” Ang Lija, film “Bili Lin – heroj” je ekranizacija romana, u ovom slučaju bestselera američkog pisca Bena Fauntejna. Takođe, Ang Li ovim filmom pomera granice, budući da je ovo prvo ostvarenje u kom broj slika po sekundi iznosi čak 120.

Ang Li se neretko odlučuje da pruži priliku mladim i nepoznatim glumcima, te da ih upari sa zvezdama američkog filma, što je slučaj i u filmu “Bili Lin – heroj”. Džo Alvin, mladi britanski glumac, debituje na filmu i to u naslovnoj ulozi, dok se u epizodnim ulogama nalaze poznati glumci Stiv Martin, Vin Dizel, Kristen Stjuart i drugi.

Projekcije:

Sava Centar / 27. februar u 22:00h i 28. februar u 13:30h

Centar za kulturu “Vlada Divljan” / 3. mart u 19:30h