tezina lanaca film o uzrocima raspada jugoslavije 65

Težina lanaca, film o uzrocima raspada Jugoslavije

Premijera, 21. decembar u 20h, Akademija 28

Dokumentarni film Težina lanaca, mladog, srpsko-kanadskog autora Borisa Malagurskog, koga nazivaju i srpskim Majklom Murom, prikazan je na brojnim festivalima širom sveta. Nakon svetskih bioskopa, od Australije do Kube, ovaj film moći će uskoro da vidi i beogradksa bioskopska publika. Nakon premijernog prikazivanja u sredu, 21. decembra, u 20h u Velikoj sali Akademije 28, Težina lanaca će biti na redovnom repertoaru ovog bioskopa…

Film Težina lanaca je kompletno autorsko delo Borisa Malagurskog. Ovaj mladi, srpsko – kanadski autor je reditelj, scenarista, producent i montažer svog dokumentarnog filma. Borisa nazivaju i srpskim Majklom Murom, jer on u svom filmu na angažovan i kritički način ispituje stvarnu ulogu koju su SAD, NATO i EU odigrali u procesu raspada Jugoslavije.

Pre godinu dana, film Težina lanaca je premijerno prikazan u Australiji, gde je bio i na redovnom bioskopskom repertoaru. Videla ga je i kubanska publika, pre samo nedelju dana u Havani. «Imam informaciju da su bile ovacije nakon prikazivanja filma. Čak je i komandant Kastro poželeo da ga lično pogleda.» – rekao je Boris Malagurski na konferenciji za novinare održanoj povodom beogradske premijere. Težina lanaca će po prvi put komercijalno zaživeti na našem platnu i to od srede, 21. decembra u Velikoj sali bioskopa Akademija 28, kada će biti i premijerno prikazan. Domaći ljubitelji dokumetanog žanra imali su već priliku da pogledaju ovaj film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS.

Film Težina lanaca govori o uzrocima raspada Jugoslavije. U njemu su sadržani retki arhivski snimci, kao i spisak intervjua sa akademcima, diplomatama, medijskim ličnostima, brojnim američkim zvaničnicima, sprskim, hrvatskim i slovenačkim intelektualcima i novinarima, a tu su i priče običnih građana biviših jugoslovenskih republika. Video materijla koji je upotrebljen je iz programskog arhiva RTS-a.

Ovaj film je finansiran isključivo od donacija koje su ljudi uplaćivali preko web sajta, odnosno preko PayPal-a (firma koja omogućava transfer novca preko Interneta). Na ovaj način, autor je uspeo da postepeno sakupi sredstva za snimanje svog filma i to u iznosu od dvadeset hiljada dolara. «Da nije Interneta ovaj film ne bi mogao da postoji. Mi smo imali ideju šta ćemo da snimimo. Nekima se svidela ta ideja, pa su dali novac.» – objasnio je Malagurski zbog čega je njegov film u produkcijskom smislu jedinstven i zbog čega je nezavisan. Svi koji su učestvovali u stvaranju ovog filma, zajedno sa Borisom, veoma su mladi. Niko iz ekipe nije stariji od 25 godina.

«Ovo je neobičan projekat. Mlad čovek, koji ima 22 godine. Kad je počeo imao je i manje godina. Dve godine je radio bez plate da bi napravio neku demokratsku viziju, onoga što se dešava ovde u Srbiji. Interesantno je da je ta vizija došla iz dijaspore.» rekao je kanadski novinar i politički analitičar John Bosnitch. Malagurski je gospodina Bosnitcha intervjuisao u svom filmu Težina lanaca.

Ukoliko budete prisustvovali premijerno projekciji filma, moći ćete da učestvujete u diskusiji sa autorom i njegovim saradnicima.