BIF 2019 horizontal rgb sml

Springtime in Belgrade! – Sedmi Beogradski Irski Festival u martu


Sedmi Beogradski Irski Festival (BIF), koji se održava od 9. do 17. marta pod sloganom „Springtime in Belgrade!“, predstaviće na više lokacija u Beogradu neke od najzanimljivijih segmenata irskekulture.

Tokom devet dana festivala, publiku očekujunajznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, atraktivneizložbe, književne večeri, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji.

„Zadovoljstvo je najaviti 7. Beogradski irski festival, koji će predstaviti živopisne irske i srpske sadržaje u oblasti filma, muzike, književnosti, vizuelnih umetnosti, a kulminiraće proslavom dana Svetog Patrika, koju nikako ne treba propustiti 17. marta u Beogradu. Festival se održava od 9. do 17. marta, a publika će imati priliku da uživa u brojnim programima uključujući sedmodevnifilmski segment, sa dokumentarnim i dečijim animiranim ostvarenjima, koji će otvoriti irski reditelj nominovan za Oskara Leni Abrahamson, zatim ranu irsku i srpsku duhovnu umetničku izložbu, a po prvi put festival će ostaviti trajni trag u Beogradu u vidu velike strit-art instalacije irskog umetnika Džejms Erlija“, izjavio je Jas Kaminski, direktor Beogradskog Irskog Festivala. 

Filmski program predstaviće neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, a između ostalih biće prikazani i neki od najznačajnijih filmova Lenija Abrahmsona (Lenny Abrahamson), reditelja filma Sobanominovanog za Oskara 2016. godine,koji će biti i specijalni gost ovogodišnjeg festivala. Bri Larson (Brie Larson) je za glavnu ulogu u ovom ostvarenjuosvojila Oskara (kao i Zlatni globus i BAFTA nagradu).Pored igranih i dokumentarnih filmova, festival će posebnu pažnju ove godine posvetitianimiranim filmovima za decu i odrasle. 

U okviru programa Vizuelne umetnosti, čuveni strit-art umetnik Džejms Erli (James Early) oslikaće mural / strit-art instalacijuu centru Beograda, a publika će imati priliku i da vidi neverovatne digitalne skulpture prestižnog irskogumetnika Džona Gerarda (John Gerrard). 

Prvi put ove godine, oslanjajući se na uspeh Beogradskog irskog festivala, usaradnji sa Ambasadom Irske biće održana jednodnevnaDigitalna konferencija čiji je fokus kreativna digitalna industrija u Srbiji i Irskoj i mogućnosti da kompanije investiraju u Srbiju. Učestvovaće predstavnici irskih i srpskih kompanija, a specijalnu prezentaciju održaće vodeći studio za animciju u Irskoj –   Cartoon Saloon (www.cartoonsaloon.ie), koji ima tri nominacije za Oskara, ali i za Zlatni globus, BAFTA nagradu i Emmy. Konferenciju će otvoriti ambasadorka Irske, njena ekselencija Orla O Hanrahan.

Festival će se ove godine osvrnuti i na irsku književnost, a očekuje se i uzbudljiv muzički program.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Uskoro možete očekivati detaljnije informacije o programu!

Beogradski Irski Festival organizujeirski novinar sa srpskom adresomJas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Film International, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, EU Info centar, Grad Beograd, CRH, BPI, Agri Business Partner, Comtrade, Jameson, Guinness (Carlsberg, Serbia), Turistička organizacija Beograda, Jugoslovenska Kinoteka, Irish Honorary Consulate (Srbija), i druge kulturne institucije i partneri bez kojih održavanje Beogradskog Irskog Festivala ne bi bilo moguće.   

Beogradski Irski Festival online:

Sajt – www.irishfest.rs

Facebook strana – www.facebook.com/BelgradeIrishFestival

Instagram – https://www.instagram.com/beogradskiirskifestival/

Twitter – https://twitter.com/IrishFestBGD