sofest otvaranje 04

Svečanim defileom i vatrometom u Sopotu otvoren 47. Sofest

SPEKTAKULARNIM vatrometom pod Kosmajem, kao i defileom filmskih ekipa u fijakerima, koje je u dugačkom špaliru ispred Centra za kulturu Sopot pozdravilo hiljadeokupljenih ljudi, otvoren je 47. Filmski festival “Sofest”.

– Ovde su rođene mnoge značajne filmske karijere i učinjene prvi koraci u stvaranju novih imena jugoslovenske i srpske kinematografije – rekao je Živorad Milosavljević, predsednik Festivalskog odbora i opštine Sopot. – Ove godine pružili smo priliku da se na “Sofestu” takmiče i filmovi drugih država u kojima su producentske kuće iz naše zemlje bile manjinski koproducenti. Prve ocene kažu da stojimo dobro, najmanje ravopravno.

Značajna odrednica ovogodišnjeg festivala, data u sloganu “Sve naše varljive godine”, je obeležavanje pet decenija od velikih demonstracija 1968. To je tema i izložbe plakata “1968/2018”, koja je postavljena u Galeriji CZK “Sopot”.

– Studentske demonstracije, koje su na našim prostorima završene ekspresno, same su se nametnule kao ideja. Ono što je Josip Broz smislio: burni društveni pokret koji je završen simboličnim vraćanjem ključeva fakulteta njihovim dekanima i igranjem Kozaračkog kola bogom je dano za film. Više reči o refleksiji 68. u filmu biće reči na panel diskusiji zakazanoj na ovom mestu za 6. jul – kazao je član Odbora “Sofesta” Aleksandar Avramović na otvaranju izožbe.

Srčanim koncertom Umetničkog ansambla MO “Stanislav Binički”, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, obeleženo je pola veka od kada je Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje “Višnja na Tašmajdanu”. Zauzvart “Sofest” mu jedarovaonagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu. Laureatu je Statuetu slobode uručio dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji je primetio da je svako priznanje malo za ovakvu karijeru.

– Hvala vam na nagradi. Prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da ćete trajati kao i ja i više – rekao je Borisavljević. – Srećan sam što sam nagrađen za film koji sam radio kada sam imao samo 21 godinu. Izgedamo mnogo bolje posle 50 godina nego tada. Muzika u filmu mora da bude u drugom planu.

Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumacaIgoraPervića, koji je otpevao numeru “Flojd” iz čuvenog dela “Nacionalna klasa”,dok je aplauze publike pobrao razigrani KUD “Kosmaj” iz Sopota.

Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma “Filmskih novosti” iz 1968, dok je festival otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića “Nigde”. Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano “Varljivo leto ’68” Gorana Paskaljevića.

SOFEST PLUS

NAGRAĐENA ostvarenja 47. “Sofesta” biće besplatno prikazana u Domu omladine 9. jula. O laureatima će odlučivati glumci Hristina Popović i Igor Đorđević i reditelj Bojan Vuletić, a biće dodeljena priznanja za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu, kao Gran pri i nagrada publike.