20211208205222 6P8A34121

Dani slovenačkog filma do 11. decembra u Srbiji

Prvi slovenački filmovi vraćaju se u Sloveniju posle 50 godina

Na svečanom otvaranju manifestacije Dani slovenačkog filma, simboličnom predajom filmske trake u ime Jugoslovenske kinoteke direktor te ustanove Jugoslav Pantelić svečano je predao dr Bojanu Cvelfaru, direktoru Arhiva Slovenije, 13 originalnih snimaka slovenačkih igranih filmova, koji su čuvani u prostorijama Jugoslovenske kinoteke. Radi se o filmovima koji predstvljaju izuzetno značajan deo slovenačke kulturne baštine:  Na svoji zemlji, Trst, Kekec, Jara gospoda, Svet na kajžarju, Dobri stari pianino, Dobro morje, Akcija, Veselica, Ti loviš, Naš avto, Tri četrtine sonca in Balada o trobenti in oblaku. Filmovi su 1968. od strane producenta Triglav filma, bili predati arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na čuvanje, pošto u Sloveniji u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci.

Reviju Dani slovenačkog filma svečano je otvorila Milena Pavlović, ćerka čuvenog pisca i reditelja Živojina Pavlovića, kome je ovogodišnja manifestacija posvećena, posebno periodu dok stvarao u Sloveniji, kada su nastali filmovi Crveno klasje, Let mrtve ptice i Doviđenja u sledećem ratu, koji je prikazan na otvaranju festivala.

Svečanom otvaranju prisustvovali su ambasador Republike Slovenije Damjan Bergant, čuveni reditelji Karpo Godina i Želimir Žilnik, članovi porodice Živojina Pavlovića i mnoge druge zvanice.

Na ovogodišnjim Danima slovenačkog filma publika će videti i filmove Nekad su bili ljudi, Gorana Vojnovića, Zastoj, Vinka Moderndorfera, Sanremo, Miroslava Mandića, Slovenac koji je preleteo vek, Dušana Milaveca, kao 8 kratkih i eksperimentalnih filmova. Izabrani filmovi biće prikazani i u Kulturnim centrima Niša, Novog Sada, Pančeva, Kovina i Smedereva uz podršku članova Slovenačkih kulturnih zajednica i društva.