SRDJAN DRAGOJEVIC

Srđan Dragojević predsednik žirija na Paliću

Predsednik petočlanog Žirija jubilarnog dvadesetog Festivala evropskog filma Palić biće čuveni srpski reditelj Srđan Dragojević.

Pored njega u Žiriju će biti još i Ashley Horner (producent iz Velike Britanije), Nurgul Yesilcay (poznata turska glumica), Marketa Hodouskova (CICAE član saveta iz Češke) i Pamela Pianezza (kritičarka iz Francuske). Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju, a biće dodeljena i “Specijalna nagrada žirija”.

Međunarodni žiri kritike činiće Carmen Gray (filmska kritičarka i urednica magazina „Dazed & Confused” iz Engleske), Irena Bilić (filmska kritičarka i direktorka festivala L’Europe autour de l’Europe iz Francuske) i Kristina Đuković (filmska kritičarka iz Srbije). Međunarodni žiri kritike će dodeliti Nagradu za najbolji film iz programa „Paralele i sudari“.

Festival će otvoriti ostvarenje “Kongres” Arija Folmana – veoma zanimljiv spoj animacije i igranog filma za koji se slobodno može reći da predstavlja vizuelni spektakl. Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa “Paralele i sudari” biće “Hoću i ja”, poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alexeya Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt.

Domaća premijera u okviru ovog programa biće “Odumiranje” Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji. Ističemo i film ukrajinske rediteljke Darie Onyshchenko “Žal za istokom (Istalgija)” u kojem igraju i naši glumci, među njima i Vuk Kostić. U Glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film „Krugovi“ Srdana Golubovića, koji je pre nekoliko dana uvršten u službenu selekciju Nagrade LUX 2013, kao jedan od 10 naslova koji promovišu bogatstvo, raznolikost i izvrsnost evropskog filma, a koju dodeljuje Evropski parlament.

Ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i jedan od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emir Kusturica. Njima će nagrada biti dodeljena na samom Festivalu.

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.