Šajtinac film

Premijera dokumentarnog filma „Šajtinac i tri priče“

Premijera dokumentarnog filma “Šajtinac i tri priče” održaće se u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11) u utorak 31. januara s početkom u 20 časova.

U filmu Šajtinac i tri priče pisac Uglješa Šajtinac govori o svojim proznim knjigama i o svojim dramama. O književnosti Uglješe Šajtinca govore njegove kolege, pisci i kritičari, saradnici i prijatelji.

Poznat i uspešan i kao dramski pisac, Uglješa Šajtinac je knjigama objavljenim u protekloj deceniji stekao glas jednog od vodećih pisaca nove generacije u srpskoj književnosti.

U izdanju Arhipelaga objavljeni su piščeva najpoznatija knjiga roman “Sasvim skromni darovi” i knjiga priča “Banatorijum”. Arhipelag je do sada objavio tri ponovljena izdanja romana “Sasvim skromni darovi”, za koji je pisac dobio Evropsku nagradu za književnost 2014. godine, kao i Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“. Roman Uglješe Šajtinca objavljen je u Bugarskoj, Makedoniji, Mađarskoj i Sloveniji, dok su prava za ovaj roman prodata za italijanski, ukrajinski, albanski, rumunski i poljski jezik. Izdanja u ovim zemljama biće objavljena u nekoliko narednih meseci.

U romanu “Sasvim skromni darovi” s velikom snagom, umetničkom energijom i autentičnom emocijom govori se o neposredno proživljenom savremenom iskustvu. U ovom izuzetnom epistolarnom romanu dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici. Kroz sudbinska iskušenja članova jedne porodice na uzbudljiv i upečatljiv način pripoveda se o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena.

Za knjigu priča “Banatorijum” Uglješa Šajtinac je dobio Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča objavljenu u 2014. godini. Banatorijum predstavlja žestoko i nepotkupljivo i delo u kome Banat postaje mitsko mesto svakodnevice gde se u sudbinama ljudi otkrivaju prvorazredna pitanja modernog života.

Autori dokumentarnog filma Šajtinac i tri priče su Milan Kićevac i Boško Milosavljević. Film je nastao u produkciji LHS studija iz Beograda.