Baths Tomek Ducki Grand Prix 1 e1413194010646

Poljski film Bazen najbolji na Balkanimi

Grand Prix 11. BALKANIME dodeljen je Tomeku Duckom (Tomek Ducki) iz Poljske za film „Bazen“ za „jednostavnost i lakoću u opisu doživljaja prolaznosti, kao i za delikatnu zvučnu sliku koja povezuje dve vremenske perspektive“.

Nagrada se sastoji of Diplome, pehara „Lepenac“ i novčanog iznosa od 120.000 dinara bruto.

Nagrada za najbolji film jugoistočne Evrope dodeljena je Ivani Bošnjak i Tomasu Džonsonu  (Thomas Johnson) iz Hrvatske za film „Simulakra“ za, kako se navodi u obrazloženju žirija, „tehnički superiorno izveden lutka-film u kome autori, služeći se simbolikom lavirinta i ogledala, transcendiraju praiskonsku dramu čoveka i njegovog alter ega“. Nagrada se sastoji od diplome, trofeja „Lepenac“ i novčanog iznosa u visini od 80.000 dinara bruto.

Žiri glavnog takmičarskog programa u sastavu Špela Čadež (Slovenija), Marko Meštrović (Hrvatska) i Milen Alempijević (Srbija) doneo je odluke o nagrađenim filmovima festivala BALKANIMA.

Žiri je dodelio specijalne nagrade u okviru glavnog takmičarskog programa sledećim autorima:

Robertu Kataniju (Roberto Catani) iz Italije za film „ Odsutan“ „za rafiniranu likovnost i zvučnu teksturu u funkciji izražajnog oblikovanja misaonog prostora“.

Kalvinu Antoanu Blandenu (Calvin Antoine Blandin) iz Francuske za film „Moje drago telo“ „za kreativnu primenu animacijske tehnike i zvuka u sugestivnoj priči sa elementima psihološke drame koja nas uvlači u atmosferu ispunjenu saspensom“.

Ani Bener, Piji Borg i Džemi Burdit (Anna Benner, Pia Borg, Gemma Burditt) iz Velike Britanije za film „Kroz trnje“ „za ekspresivan prikaz poremećenih odnosa između majke i sina na dinamičan i dramaturški atraktivan način“.

Rebeki Bloher (Rebecca Blocher) iz Nemačke za film „ Mučenje“ „zbog specifičnog, konceptualnog korišćenja animacijskog procesa“.

Roberta Lebela (Robert Lobel) iz Nemačke  za film „Vetar“ „za duhovito tumačenje ljudske moći prilagođavanja teškim uslovima egzistencije, principa cikličnosti i težnje da tradicija opstane“.

Izabeli Plućinski (Izabela Plucinska) iz Poljske za film „Draga“ „za sklad animacijske tehnike i osetljive priče o nestajanju sećanja“.

Žiri studentskog programa je zasedao u sastavu: Denica Hristova (Bugarska), Petra Zlonoga (Hrvatska) i Siniša Milosavljević (Srbija).

Oni su nagradu za najbolji film, dodelili filmu “Nova vrsta”, autorke Katerine Karhankove (Katerina Karhankova), iz Republike Češke “za  prikaz dečijeg sveta kroz prelepo umetničko delo, jednostavnu, ali očaravajuću priču i izvrsnu režiju”, Nagrada se sastoji od Deplome, statue “Lepenac” i novčane nagrade of 60.000 bruto.

Uzimajući u obzir različite mogućnosti svake od škola u pogledu produkcije, žiri je odlučio da Nagradu za najbolju školu dodeli školi FAMU iz Republike Češke, za negovanje i razvoj svog umetničkog pristupa uz odličnu izvedbu. Nagrada se sastoji od Diplome i statue “Lepenac”.

Specijalne nagrade (Diplome) dodeljene su:

“Za divnu atmosferu koja je preneta kroz minimalistički ali snažan vizuelni stil”, filmu “Nasleđe”, autora Zolta Bukte (Zsolt Bukta), iz Mađarske.

“Za odličan sklad slike i zvuka”, filmu “Plaža”, autora Pavela Prevenckog (Pawel Prewencki), iz Poljske.

“Za odličnu ideju koja je prikazana kroz domišljato i duhovito ispričanu priču”, filmu “Mithopolis”, autorke Aleksandrae Hetmerove (Alexandra Hetmerova), iz Republike Češke.

“Za eksperimentalni i zabavan pristup”, filmu “Majka Beštija”, autorke Juliane Gal (Julianna Gal), iz Mađarske.

“Za snažno emotivno dejstvo i uverljivu animaciju”, filmu “Tako mala stvar”, autora Mizmora Vacmana (Mizmor Watzman), iz Izraela.

“Za nežnu atmosferu koja je postignuta kroz poetske likovne elemente i zvuk”, filmu “Idoli”, autorke Valentine Lo Duka (Valentina Lo Duca), iz Italije.

Nagrada SAE Instituta iz Beograda koja se dodeljuje studentskom filmu iz Srbije dodeljena je autorki Une Isailović, za film “Običan dan”, za “uspešno prenetu atmosferu pesme u vizuelno putovanje”. Nagrada se sastoji od Diplome i kursa 3D Animacije na SAE Institutu.