goethe fest

4. GoetheFEST 2015 „Sećanja i nade“

Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST po četvrti put za redom ove godine održeće se, od 8. do 14. oktobra, pod sloganom SEĆANJA I NADE. Na konferenciji za novinare Selektor festivala, direktor Gete Instituta, gospodin Matijas Miler-Viferig najavio je širok spektar ostvarenja u žanrovskom kontekstu, kao i u tematici i estetici.

U Beogradu, Nišu i Novom Sadu ove godine će biti prikazani najnoviji filmovi iz Nemačke. Pravo sa Berlinala stižu filmovi, a izbor obuhvata naročito filmove koji su bili nominovani za Nemačku filmsku nagradu 2015. i koji su i nagrađeni. Zastupljene su raznovrsne teme, kao i umetnički pristupi, dok se sam izboro programa kreće od “istorijske dokumentarne fikcije”, preko neobičnih i bolnih sećanja iz mladosti pa sve do eksperimentalne vožnje kamere u jednom kadru, tzv. “onetake”.

Festival počinje projekcijom filma „Feniks” Kristijana Pecolda, koji je radjen prema motivima romana „Povratak iz pepela“ Ibera Monteljea, i govori o izgubljenom identitetu nakon nakon II Sv. rata. Glumica Nina Hos je za glavnu ulogu u ovom filmu dobila Nemačku filmsku nagradu 2015 za najbolju žensku glavnu ulogu.

Gospodin Matijas je ukazao je i na katalog Getefesta koji osim sadržaja programa upoznaje nas i sa izborom i idejama. Istakao je takodje da filmovi reflektuju nemačku stvarnost, i da su to značajne teme za reditelje. Filmovi funkcionišu tako što se izražavaju kroz snažne slike, i time snažno deluju na posmatrače. Takođe da se nemački režiseri i nakon 70 godina od II sv. rata i dalje osvrću na prošlost i bave istorijom zemlje, nacionalsocijalizmom i padom zida, što se uglavnom projavljuje kroz lične priče. I zapravo ti filmovi najčešće postižu i medjunarodne uspehe. To su filmovi „Elzer – 13 minuta“, Oliver Hiršbigel, gde je insceniran atentat na Hitlera iz 1934. – koji predstalja priču o hrabrosti i sopstvenoj volji. Zatim svojim jermenskim epom „Rez“ Fatih Akin podseća nas na genocid od pre sto godina – njegov film uspeva da stvori upečatljive slike večnog progona i bekstva.

Na programu je i film Đulia Rikjarelija „U lavirintu ćutanja“ kriminalističko-pravni film, koji nam ukazuje na pripreme za prve sudske procese vezane za Aušvic – i govori o klimi zataškavanja u posleratnoj Nemačkoj i hrabroj borbi protiv zaborava.

Takođe zastupljeni su i druge teme poput hakerskih grupa, eutanazije i moći koja se daje lekarskoj struci da odlučuje. Za Nemačku filmsku nagradu 2015 uvrštena je drama o hakerima „Who am I – nijedan sistem nije siguran“, ali i priča o neonacistima „Mladi smo i jaki“ koja tretira pitanje izbeglica. A gledaćemo i film „Smrt hipicima – živeo pank“ Oskar Reler, sa velikim glumcima kao što je Tom Šiling i Aleksander Šer.

Zatim tu su i novi mladi reditelji koji se upuštaju u izazove, poput filma „Viktorija” Sebastijana Šipera koja je zapravo veliki laureat ovogodišnje Nemačke filmske nagrade – dobitnik “Zlatne Lole” i pet ostalih nagrada Lola: za režiju, obe glavne uloge, kameru i muziku. Film koji je snimljen u jednom kadru bez ijednog koraka.

Najuspešniji film prošle godine u Nemačkoj bila je tinejdžerska komedija iz Berlina „Fak ju Gete“ reditelja Bore Dagtekina. Ovaj film možemo sagledati kao kritiku i propast obrazovanja, problematiku migranata, mobing i nasilje u školama, jezička bezobzirnost i reformu pravopisa.

Ovogodišnji GoetheFEST-a biće zatvoren filmom “Kada smo sanjali” Andreasa Drezena, koji govori o zanosu jednog posebnog vremena, ali i o godinama u kojima dolazi do sudara društva i sistema.

Prodaja karata po ceni od 250 dinara počinje u utorak 22. septembra na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6. Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16 do 21 sat.

Na ovom festivalu kroz 12 filmskih ostvarenja ćemo videti presek nemačke filmske scene danas i svu raznolikost izvanrednih režisera, stoga dobro došli na 4. GoetheFEST!

Organizatori su Goethe-Institut i Kulturni centar Beograda.