Denis Kif copy

Otvoren festival britanskog filma „Film and Chips“

Sinoć su u Domu omladine Beograda britanski ambasador Denis Kif i direktorka British Council-a Kler Sirs svečano otvorili drugi festival britanskog filma “Film and Chips”. Festival se paralelno održava u Domu omladine Beograda i bioskopu Arena Cineplex u Novom Sadu do nedelje, 24. januara.

Brojnim zvanicama iz sveta filma, biznisa i diplomatskog kora obratila se direktorka British Council-a Kler Sirs rečima:

Festival “Film and Chips” slavi nove talente britanske kinematografije i kreativnu upotrebu novih tehnologija u pričanju filmskih priča. Ali, ove priče nisu nimalo nove – to su ljudske priče o ljubavi, gubitku, strahu, nadi, otkriću, radosti. Ove teme prevazilaze jezičke i kulturne razlike i podjednako pokreću ljude bez obzira na njihov identitet i poreklo.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif je u svom govoru istakao:

Kada ljudi razgovaraju o britanskom filmu, često im se kao prva asocijacija javljaju Bond ili serije poput Downtown Abbey.  Međutim, duboko verujem da upravo festivali kakav je “Film and Chips“ na pravi način pokazuju ogromnu širinu i kreativne domete britanskog filma. Jedanaest premijera koje smo ove godine pripremili za publiku u Beogradu i Novom Sadu će ponuditi zanimljiv presek aktuelne britanske filmske scene.

Film koji je otvorio festival je dokumentarac “Slušaj me Marlon” u režiji Stevana Rajlija. Ovo je priča o životu legendarnog glumca Marlona Branda ispričana kroz arhivski video materijal, ali i audio zapise samog glumca koji su sada, uz pomoć vizuelnih efekata, pomogli reditelju da “oživi” Branda. Reditelj se kratkom porukom koju je pročitala Kler Sirs obratio festivalskoj publici:

Iz veoma ličnih razloga, mogu da kažem da sam zaista počastvovan što se moj film večeras prikazuje u Srbiji. Naime, iako je moj otac Englez, moja majka je rođena u bivšoj Jugoslaviji. Upravo ona mi je pričala da je kao tinejdžerka imala Brandov poster u svojoj sobi. Kada sam je pitao šta je videla u njemu, rekla mi je da je (pored njegovog odličnog izgleda) u Brandu uvek videla nešto herojsko, ali istovremeno i toplo i iskreno. Nakon dugog rada na ovom filmu, mogu da kažem da u potpunosti razumem na šta je mislila.

Variety je za ovaj film rekao da “deluje kao da ga je sam Brando posthumno režirao”, a prepoznat je i na svetskim festivalima – film je nominovan za najbolji dokumentarac na Sandens festivalu, a jedan je i od nominovanih za BAFTA nagrade.

Beogradska i novosadska publika će u naredna četiri dana imati prilike da pogleda još deset premijernih filmova najnovije britanske produkcije i upozna autore koji su svojim radom privukli veliku pažnju na najvažnijim svetskim festivalima u Berlinu, Kanu, Torontu, Veneciji i Londonu.

U programu festivala izdvajaju se filmovi “Zemlja bez zakona” Džona Meklina, britanski vestern sa Majklom Fasbenderom u glavnoj ulozi koji je dobitnik glavne nagrade žirija na Sandensu, kao i romantična komedija “Princeze idu u provod” koji govori o istorijskom događaju kada su se mlade princeze Elizabeta (danas engleska kraljica) i Margaret iskrale iz Bakingemske palate da bi se pridružile
slavlju na londonskim ulicama povodom proslave završetka Drugog svetskog rata. Tu je i crna komedija “Ubij svoje prijatelje” sa Nikolasom Houltom ulozi muzičkog agenta koji se odlučuje na ekstremne korake da bi pronašao sledeći hit.

U subotu uveče, publika će pogledati film koji je kritika nazvala „LGBT klasikom“ – reč je o filmu „Odlazak“ Endrua Stegala (Andrew Steggall) koji je povodom festivala u Beogradu. Na zatvaranju festivala publika će videti još jedan dokumentarac – o nastanku novog albuma čuvenog benda Blur kojim su se vratili na muzičku scenu nakon 12 godina pauze.