kako je hickok snimio psiho 238

Kako je Hičkok snimio Psiho?

Biografska drama – film Hičkok

Glumačka ekipa filma Hičkok, na čelu sa Entonijem Hopkinsom i Helen Miren, oduševiće svakog ljubitelja filmske umetnosti. I sam Alfred Hičkok bi verovatno bio zadovoljan izborom “Hičkokove plavuše”, tj. glumice Skarlet Johanson, koju je za ovaj film izabrao reditelj Saša Gervazi…

Radnja filma Hičkok odvija se u vreme kada reditelj Alfred Hičkok pronalazi i realizuje ideju za svoj novi, originalni film. Na tom putu, nesebično mu pomaže njegova žena, asistent reditelja, scenarista i montažer Alma Revil.

Alfred Hičkok je na ideju o svom čuvenom trileru Psiho naišao zahvaljujući istoimenoj knjizi pisca Roberta Bloka. U to vreme, 1959. godine, reditelj je imao veoma uspešnu karijeru iza sebe i šezdeset godina života.

Uprkos svom renomeu, ideja o Psihu je bila prejaka za tadašnje producente, pa je Alfred imao zadatak, baš kao na početku svoje karijere, da krene težim putem ka realizaciji svog novog filma.

Ono što film Hičkok čini interesantnim, pored toga što je biografski prikaz jednog od najuzbudljivijih reditelja svih vremena, jeste jedna priča o ljubavi dvoje umetnika.

Alfred i Alma u braku su trideset godina, a i dalje imaju sumnje u svog partnera. Ipak, njihov odnos može da ilustruje jedan uspešan bračni život. Takođe, predstavlja i dokaz da je za ljubav potrebno stalno ulaganje i da romantična “borba” nikad ne prestaje.

Etoni Hopksin, izuzetnom glumačkom i fizičkom transformacijom, na brilijantan način oživljava lik Alfreda Hičkoka. U ulozi njegove žene je fantastična Helen Miren. Dvoje glumaca čine izvanredan glumački par, pa bi ovaj film, pored interesantne biografske priče o jedinstvenom rediteljskom liku, trebalo da pogledate i zbog njih dvoje.

Hičkok je stalno maštao o svojoj plavuši, takozvanoj “Hičkokovoj plavuši”. Skarlet Johanson bila je izbor reditelja Saše Gervazija, a najverovatnije bi bila i po Alfredovom ukusu. U filmu Hičkok ona glumi glumicu Dženet Lej, koju svi pamtimo po čuvenoj sceni u kupatilu iz filma Psiho.  Pored Johansonove, Džesika Bil takođe je u ulozi jedne od Hičkokovih glumica, Vere Majls.

Osim Hopkinsa, u filmu Hičkok veliku transformaciju imala je i glumica Toni Kolet. Alfredovu asistentkinju Pegi Roberts glumi Koletova, koja je, između ostalih, poznata i po ulozi u filmu Mala gospođica Sanšajn. Toni je, kao Alfredova asistentkinja, u savim novom izgledu, tako da gledaocu nije lako da je prepozna na prvi pogled.

Da li bi Alfred Hičkok, “Majstor napetosti” bio zadovoljan filmom Hičkok koji je režirao Saša Gervazi? – to ne možemo da saznamo. Zato je na vama da pogledate ovaj film i da sami procenite.

Film Hičkok je u selekciji ovogodišnjeg, 41. FEST-a.