FEST: Sveža, hrabra i nesvakidašnja programska celina

45. FEST još jednom predstavlja uzbudljiv odabir filmova u okviru programa Granice, koji je pre nekoliko godina nastao pod vođstvom selektora i reditelja, Mladena Đorđevića. Ova sveža, hrabra i nesvakidašnja programska celina već ima svoju vernu publiku, a njen značaj pod okriljem velikog festivala duge tradicije, kakav je FEST, ukazuje na njegovo pažljivo osluškivanje najrazličitije bioskopske publike.

U programu Granice ove godine nas očekuje nekoliko novih filmova velikih reditelja, koje sa nestrpljenjem iščekujemo. Jedan od njih je svakako dokumentarni film “Safari” kontroverznog austrijanca Ulriha Zajdla,koji se u svom ostvarenju bavi dobrostojećim belim turistima koji idu idu u Afriku, kako bi sebi priuštili lov iz zabave. Kroz uznemirujuće sekvence i sirove intervjue, ovaj reditelj još jednom dokazuje svoju neverovatnu sposobnost razotrkivanja mračne, pa i duhovite, ljudske prirode. Govoreći o velikanima, ne smemo zaboraviti južnokojeskog reditelja Čan-Vuk Parka, koji se filmom “Sluškinja” vraća u svoju rodnu zemlju i tamo snima jedan od najambicioznih projekata do sada. Inspirisan krimi romanom “Džeparoš” Sare Voters, “Sluškinja” je psihološko-erotski triler, smešten u nemirne tridesete godine u Koreji, provedene pod japanskom okupacijom.

Interesantno je da se u okviru programa nalaze dva filma čiju režiju potpisuju rediteljski dvojci. Autori Dan Kvan i Daniel Šajvert, koji su popularnost stekli režirajući muzičke spotove, nakon nekoliko kratkometražnih filmova na kojima su sarađivali, snimaju “Čovek švajcarski nož”, svoje debitantsko dugometražno ostvarenje, po humoru blisko njihovim ranijim radovima. Ovaj duhovit, mračan i autentičan pristup filmskoj priči nesumnjivo je dovoljno jasan nakon čitanja kratkog opisa: “prijateljstvo” između leša i beznadežnog čoveka ostvaruje se na pustom ostrvu. Još jedan film iza kojeg stoje dva rediteljska imena je “Roko”, dokumentarac koji se bavi jednim od najvećih ličnosti svetske porno industrije, živoj legendi Roku Sifrediju. Tijeri Demezijer i Alban Terle se, takođe nakon saradnje na reklamnim i muzičkim spotovima, upuštaju u režiranje dokumentaraca za glavne TV kanale u, kao i u rad na filmovima o nepoznatim temama. Roko je njihov treći dugi film, o čoveku koji je za 30 godina obavljanja svoje kontroverzne profesije neobuzdano istraživao svaku fantaziju ljudske duše. Došlo je, međutim, vreme da ova ikonička figura seksa okači rukavice o kiln, a za poslednje pojavljivanje na velikom platnu, Roko je izabrao upravo ovaj dokumentarac.

Treći dokumentarni film u selekciji Granice potpisuje Federika di Đakomo, a u pitanju je film “Oslobodi nas” koji je osvojio nagradu za najbolji film u konkurenciji Horizonti na Venecijanskom festivalu 2016. godine. Ova italijanska rediteljka i scenaristkinja se u svom trećem po redu ostvarenju bavi savremenim doživljajem religije, putem priče o praksi egzorcizma i pitanjima svakodnevnog života ljudi. Preplitanja između drevnih tradicija i modernih navika, između svetog i svetovnog, susreću se u ovom impresivnom dokumentarcu, pokazujući se istovremeno kao uznemiravajući i zabavni.

Tu je i debitantsko, višestruko nagrađivano ostvarenje mlade poljakinje Agnješke Smočinske, film “Zavođenje” koji govori o izgladnelim sestrama sirenama, u potrazi za ljudskim srcima. Ovo poetično, opčinjavajuće i ekstravagantno ispitivanje ženstvenosti odvija se u treperavoj, magičnoj, pa i nastranoj atmosferi. Sa svojim prvim dugometražnim filmom “U senkama” se i scenarista i reditelj Babak Anvari, poreklom iz Velike Britanije, našao u selekciji Granice, a radi se o napetoj i strašnoj porodičnoj priči. Naime, dok majka i ćerka pokušavaju da se nose sa užasima ratom razrušenog Teherana tokom 1980-ih, misteriozno zlo počinje da opseda njihov dom. Poslednji rediteljski prvenac u selekciji je film “Mi smo meso” interdisciplanrnog meksičkog umetnika Emilijana Rohe Mintera. Film govori starcu Marijanu, koji je opsednut idejom da transformiše svoje prebivalište u pećinu nalik materici. On provodi samotne dane opijajući se, dok u njegovu jazbinu ne zalutaju brat i sestra, sa kojima on ubrzo počinje da razvija uznemirujuće seksualne odnose, a mračni i destruktivni instinkti izbijaju na površinu.