Alma Prica Areta Ćurković

Film o ženi koja je pokrenula jednu od najvećih akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu

Prošle nedelje je počelo snimanje dugometražnog igrano-dokumentarnog filma “Akcija DB” po jednoj od najvećih akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu i izuzetnoj ženi koja ju je pokrenula – Diani Budisavljević. U toj akciji spašeno je više od 10 000 dece, uglavnom pravoslavne, a zbog istorijskih preokreta, njena priča ostala je neispričana.

Film o Diani Budisavljević donosi izuzetnu priču o hrabrosti i snazi pojedinca u najtežim vremenima. Obuhvata igrane rekonstrukcije, dokumentarna svedočenja i vredne arhivske snimke, te nastaje na temelju Dianinog dnevnika i istraživanja istorijske građe.

Rođena u uglednoj insbruškoj porodici, Diana nakon udaje za doktora Julija Budisavljevića dolazi u Zagreb. Domaćica posvećena deci i suprugu u jesen 1941. u glavnom gradu novoproglašene Nezavisne Države Hrvatske saznaje za logore u kojima su smeštene pravoslavke sa decom. Uverena da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih, upušta se u rizično spasavanje dece iz logora.

Iz producentske kuće This and That Productions koja je producent filma sa srpske strane kažu: “Veliko nam je zadovoljstvo da učestvujemo u realizaciji ovog filma i da makar malo doprinesemo da se nakon skoro 75  godina zaborava skrene pažnju na ovu heroinu, možda najveću srpsku dobročiniteljku svih vremena. Akcija koju je Diana Budisavljević organizovala bila je po svom obimu, broju učesnika i spasene dece, jedna od najsloženijih i najhumanijih akcija takve vrste tokom rata, kako na području NDH, tako i u čitavoj okupiranoj Evropi. Projekat koji predstavlja koprodukciju Hrvatske, Slovenije i Srbije realizujemo uz podršku Filmskog centra Srbije i Eurimages-a, a na inicijativu hrvatske producentske kuće Hulahop i rediteljke filma Dane Budisavljević.”

Glavnu ulogu Diane tumači Alma Prica, dok će svoj doprinos filmu dati i glumci Mirjana Karanović i Tihomir Stanić, kao i filmski umetnici i saradnici angažovani sa srpske strane. Film će biti sniman na lokacijama u Hrvatskoj i Sloveniji.