Glavni glumci
Ekipa: glavni glumci

“Ekipa” od februara na RTS 1

Na prvom programu RTS-a sa zimskim raspustom počinje emitovanje dečije emisije “Ekipa”, koja je nastala u želji da se deci omogući više vaspitno-obrazovnog programa i televizijskog sadržaja koji je primeren njihovom uzrastu. Tim povodom održana je premijera emisije za decu i roditelje u osnovnoj školi “Kralj Petar I” u Beogradu.

Ideja za emisiju potekla je od Direct Medije koja je i finansirala projekat sa ciljem da unapredi kvalitet dečijeg programa na televizijama i decu usmeri ka pravim vrednostima u društvu. Emisiju je za RTS proizvela produkcijska kuća PG “Mreža”, uz stručnu podršku UNICEF-a Srbija.

“Dečijom emisijom želimo mlađim gledaocima da ponudimo alternativu za druge televizijske sadržaje koji nisu namenjeni njihovom uzrastu. Ovo je društveno odgovoran projekat čija je namera  i da motiviše celu medijsku industriju da na pravi način iskoristi veliki uticaj koji ima na decu.”, izjavila je Milica Marković, menadžerka za korporativne komunikacije u Direct Mediji. 

Koncept emisije nastao je na osnovu analize dečijeg programa i ankete koju su sproveli Udruženje novinara Srbije i UNICEF Srbija u decembru 2014. godine. Anketa je potvrdila da deca u Srbiji na televiziji gledaju sadržaje koji im nisu namenjeni, a da deca i roditelji postojeće sadržaje namenjene deci vide kao staromodne, nedovoljno edukativne i često nasilne.

 „UNICEF podržava proizvodnju i emitovanje pozitivnih, na decu usmerenih i inkluzivnih TV sadržaja za decu. Verujem da će ovaj TV serijal doprineti ne samo kvalitetu i kvantitetu dečijih programa u Srbiji, nego da će takođe pomoći da se promovišu mogućnosti i inkluzija najugroženije i najranjivije dece  – dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, dece iz različitih etničkih grupa, dece koja žive u siromašnim i udaljenim seoskim domaćinstvima”, istakla je Vesna Dejanović, koordinatorka projekta dečije zaštite u UNICEF-u u Srbiji.

“Ekipa” je emisija vrhunske domaće produkcije, moderna i prilagođena ukusu dece, a na čijem je konceptu više meseci radio produkcijski tim PG Mreže.

“Ekipa Direct Medije, pozvala je ekipu PG Mreže, a rezultat te saradnje je jedna nova “Ekipa”, emisija koja  raznim dečijim ekipama nudi jedan nov, svež i moderan pristup vrednostima i stvarnosti. Emisija je koncipirana tako da će sem na televiziji živeti, nadamo se dugo i uspešno, i na novim medijima uz koje rastu nove generacije,” kaže direktor PG Mreža Vladimir Milić.   

Emisija je namenjena uzrastu od 8 do 13 godina za koji trenutno ima najmanje televizijskog sadržaja i roditeljima kako bi bolje razumeli poimanje stvarnosti iz ugla njihove dece, ali i digitalno okruženje u kojem odrastaju. Scenarista emisije je Goran Jovanović, autor “Malog dnevnika” i dobar poznavalac televizijskog senzibiliteta dece.

 “Radujemo se da možemo program za mlade da obogatimo još jednim segmentom koji će biti namenjen deci uzrasta od 8 do 13 godina. RTS nastoji da promoviše što je više moguće sadržaja za decu na svojim programima. U vreme kada je vaspitno-obrazovni program na drugim televizijama veoma slabo zastupljen, želimo da pružimo prostor sadržajima koji se na kvalitetan način obraćaju najmlađim gledaocima. “Ekipa” će se emitovati u okviru dnevnog magazina “Tako stoje stvari” sredom, četvrtkom i petkom.”, a ponedeljkom u 13.20 petnaestominutna forma.”, izjavila je Duška Vučinić, šef Službe za odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a.

Glavni junaci emisije su brat i sestra, Šone i Lena, koji sa svojim vršnjacima, Bandžijem i doktorom Bre pokreću debate na njima važne teme, koje ujedno predstavljaju najveće izazove u odrastanju dece. Emisija komentariše i pozitivne i negativne društvene fenomene, predstavlja ih dečijim žargonom i na način koji im je razumljiv. Kroz emisiju su prikazani odnos roditelja i dece, najbolji primeri solidarnosti škola i đaka, inkluzivnosti, važnost bavljenja sportom, narkomanija, kako se suprotstaviti nasilju itd.

Emisija “Ekipa će moći da se gleda i na svom Youtube kanalu i Facebook stranici Facebok/EkipaSerija, dok će sve informacije o temama koje emisija pokreće biti dostupne na javnom četu Vibera  www.viber.com/ekipa.