ana belen 80

Ana Belen u Beogradu: Ovo je početak jednog divnog prijateljstva

Španska filmska diva Ana Belen primila je 24. maja u Beogradu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke u okviru jubilarnog, desetog filmskog festivala Španski metar.

Gošća Instituta Servantes, ovogodišnja dobitnica počasne Goja nagrade Španske akademije za filmsku umetnost, svestrana Ana Belen poklonila se beogradskoj publicu u punoj sali Jugoslovenske kinoteke. Uoči projekcije filma „Ljubav može ozbiljno da ugrozi zdravlje“ njoj je uručeno najviše priznanje te ustanove, prestižni Zlatni pečat.

„Teško je ovih dana slaviti nakon tragedije koja se pre neki dan dogodila, a čiji oblik nosi terorizam. Ali verujem da svi moramo da pokušamo da gradimo u svom životu i na taj način se suprotstavimo terorizmu i strahu“, kazala je Ana Belen. „Tokom bavljenja ovom profesijom upoznala sam čitav svet. Upoznala sam brojne ljude koji su mi pružili svoje znanje i pomogli mi da postanem čovek. U trenucima kao što su ovi setim se da nagrada koju primam nije upućena samo meni, već učiteljima od kojih sam učila u prošlosti i od kojih i dalje učim. Prvi put sam u Beogradu i Srbiji, ali bih za kraj citirala Hamfrija Bogarta i Kloda Rajnsa sa kraja filma ’Kazablanka’, kada Hemfri kaže kako misli da je ovo početak jednog divnog prijateljstva.

Ulaznice za sve projekcije u Kulturnom centru Beograda (250 RSD) već su u prodaji. Ulaz na projekcije filmova iz ciklusa „Imaginarna geografija“ u okviru Mikser festivala je besplatan.  Nakon Beograda, program „Savremeni film“ od 2. juna moći će da pogleda i publika u Kulturnom centru Novog Sada.