DokZima plakat

DokZima – Smotra dokumentarnog filma u Beogradu i Novom Sadu

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat mladih filmskih autora koji će tokom decembra prikazati četiri autorska, inteligentna i uzbudljiva dokumentarna ostvarenja.

U okviru Smotre biće prikazani filmovi “Flašaroši”, autora Nemanje Vojinovića, “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđana Vuča, “Srećna nova, Jivu” u režiji Mladena Kovačevića i “Telenovela: Sivo u koloru” Filipa Martinovića.

Bioskopi u kojima će filmovi biti prikazani su Dvorana kulturnog centra i Kulturni centar Novi Sad. Publika će imati priliku da svake srede u decembru u Beogradu u DKC i svakog četvrtaka u Novom Sadu NSKC, razgovara sa autorima nakon projekcija.

U želji da osveži, podseti i angažuje publiku, kroz domaće dokumentarne filmove i razgovore sa autorima, DokZima predstavlja platformu za promociju neretko skrivenog sveta domaćeg dokumentarnog filma bioskopskoj publici. Smotra bi trebalo da funkcioniše kao dodatna spona između filma i distributera koja će uz pomoć projekcija u dva grada pokušati da podstakne širu publiku da se vrati u bioskop.

Kroz zapažene domaće dokumentarne filmove od prethodne dve godine, ideja je da se dovedu u vezu različiti filmski postupci u navedenim filmovima. Te od arhivskog materijala u filmu “Prizvan i pozvan”, hibridnog filma “Telenovela: Sivo u koloru” dokumentarnog ostvarenja koji koketira sa konvecijama žanra “Flašaroši” i vizualno antropološkog “Srećna nova, Jivu” dokazuje se da je u domaćoj kinematografiji zastupljen bogat filmski jezik i izražena potreba za komunikativnošću.

Ova ostvarenja su prikazana na važnim svetskim festivalima i postigli ogromne uspehe. Pored domaćih festivala poput BELDOCS-a, Festivala Slobodna zona, bioskopska distribucija je svedena na minimum.

Platforma DokZima može samo da istakne i da dodatno osvetli ova značajna ostvarenja smotre, ali na gledaocima je da pronađu svoj prizor i sami istraže različite prizore dokumentarnog pripovedanja.

DokZima se realizuje u produkciji filmske kuće Set Sail Filma, u saradnji sa udruženjem dokumentarista Doksrbija, a uz podrsku Ministarstva kulture Republike Srbije.

U vremenu u kojem se stvarnost svakodnevno preispituje, dokumentarni film postaje forma najiskrenijeg filmskog izražavanja.

Pridružite nam se na filmskoj smotri DokZima i pronađite svoj prizor!