Screen Shot 2016 09 12 at 15.11.24

Počinje Art bioskop na Kolarcu

Ovog meseca gosti Art bioskopa na Kolarcu su Neda Nikolić-Bobić, književni prevodilac, specijalni gost Milan Vlajčić, filmski kritičar, a razgovor sa gostima je predviđen posle filmova. Dva filma biće prikazana iste večeri, tačnije 14. septembra. Prikazivanjem ovih filmova počinje nova sezona Art bioskopa na Kolarcu.

[su_note note_color=”#edff66″]Ulaznice za film: 250 dinara Biletarnica Kolarčeve zadižbine Sala Josif Pančić, Kolarac (Studentski trg broj 5)[/su_note]

14. septembar
18h časova SOBA I PO ili SENTIMENTALNO PUTOVANJE U DOMOVINU

Ovo je film-fantazija o zamišljenom povratku Josifa Brodskog u rodni grad, koji se nikada nije ostvario. Film je snimljen po književnim esejima Josifa Brodsog, korišćeni su materijali iz njegove biografije, animirani njegovi crteži… Naslov filma Soba i po  naslov je autobiografskg eseja Brodskog koji je ujedno i naslovjedne njegove knjige. Soba i po je životni  prostor u ogromnom Lenjingradskom zajedničkom stanu u kom je Brodski proveo trideset godina života. Za uloge roditelja Alisa Frejdndlih i Sergej Jurski dobili su nagrade, Alisa Frejndlih dobila je zvanje Zaslužnog umetnika Rusije.

Reditelj Andrej Hržanovski, profesor  režije i animacije na Ruskom državnom fakultetu kinematografije, za ovaj film dobio je “Kristalni globus” na festivalu u Karlovim Varima, Gran-Pri, i nagradu filmskih kritičara međunarodnog festivala “Ogledalo” Tarkovskog i  nagradu “Nika” za najbolji film, najbolju režiju i najbolji cenario za 2010. godinu

Autori scenarija: Jurij Arabov, Andrej Hržanovski.

Snimatelj: Vladimir Briljakov

Uloge: Alisa Frejndlih, Sergej Jurski, Grigorij Ditjakovski, Artjom Smola, Jevgenij

Ogandžajan, Svetlana Kručkova

20. 30h

Gosti: 

Neda Nikolić-Bobić, književni prevodilac, specijalni gost Milan Vlajčić, filmski kritičar

ŠETNJE S BRODSKIM

Film pod naslovom Šetnje s Brodskim zasnovan je na snimcima načinjenim u Veneciji ujesen 1993. godine, kada su autori proveli s pesnikom nekoliko dana šetajući po tom, za njega jedinstvenom gradu, koji podseća na Peterburg.

Brodski je, između ostalog,  poveo svoje prijatelje po Veneciji da im pokaže mesta koja su ga inspirisala da napise svoju poznatu knjigu Vodeni žig, posvećenu Veneciji.

Čudnom igrom slučaja, kojom je tako obilovala sudbina Brodskog, 24. maja 1995. godine, na njegov poslednji rođendan,  film Šetnje s Brodskim dobio je glavnu rusku televizijsku nagradu TEFI.

U noći 28. januara 1996. godine pesnik je preminuo u Njujorku od srčanog udara. Postalo je jasno da će za ruskog gledaoca on ostati zapamćen samo na ovoj “venecijanskoj” traci, jer je to bio i poslednji boravak Brodskog u Veneciji.