still1

Dokumentarni film „Mogu li da uđem“ u DKSG

U četvrtak 12. januara u Maloj sali (19) Doma kulture „Studentski grad“ biće prikazan dokumentarni film „Mogu li da uđem“ Koštane Banović. Pre projekcije biće održano predavanje autorke.

Mogu li da uđem? je filmski esej u kome afrobrazilska religija kandomble nije toliko istražena kao što je iskustveno doživljena. Reditelj i vizuelni umetnik Koštana Banović vraća se na ostrvo blizu obale Bahia (Brazil), gde je boravila u okviru Rezidencijalnog programa Sasatar fondacije, tokom kojeg se upoznala sa lokalnom zajednicom kandomble. Intrigirana ceremonijama posednutosti duhovima na ostrvu, gde se bogovi mešaju sa ljudima, uključujući se u bubnjarske, pevačke i igračke predstave, Koštana je htela da sazna još više… našla se unutar sveta zatvorenih vrata. Svaki korak u saznavanju nečega više o kandomble kultu vodio je u kontradiktorne priče i različite ideje o tome šta je kandomble zapravo. Ili šta je bila. Ili šta bi trebalo da bude… 

Koštana Banović je umetnik i nezavisni filmski autor. Rođena je u Sarajevu. Magistar je likovne umetnosti i trenutno predaje na Fakultetu likovnih umetnosti i dizajna Univerziteta umetnosti (HKU) u Utrehtu, u Holandiji. Tokom svog opusa – crteži, predstave, filmovi – Koštana je istraživala rituale kao sredstvo za otkrivanje sebe i drugih i to je konstantni sadržalac njenog rada. Njeno istraživanje je interakcija između eksperimentalnog i etnografskog filma u praksi, filmskog eseja, a takođe koristi i video kao performativno sredstvo. Koštana se aktivno angažuje u oblasti umetnosti i kulture kao savetnik i edukator. Između ostalog, njen rad je u kolekcijama u Stedelijk muzeju Amsterdam u Holandiji.

Više o možete saznati i na linkovima Koštana Banović i Vimeo kanalu.