gasa seprtlja dolazi kroz knjige

ČUVENI STRIP JUNAK „GAŠA ŠEPRTLJA“

“Gaša Šeprtlja”, na francuskom Gaston Lagaffe, humoristički je strip Andrea Frankena (1924-1997), genija evropskog stripa i humora. Serijal se pojavio 28. februara 1957. u belgijskom magazinu Spiru i prati dogodovštine Gaše, “besposlenog junaka”, čiji dolaze iz lenjosti ili “korisnih” izuma, što se završava uništavanjem kancelarije. Strip je uvršćen u Mondov spisak “100 najboljih knjiga 20. veka”.

“Gaša Šeprtlja” je i kod nas jedan od najpopularnijih stripova. U Srbiji i Jugoslaviji izlazi od 1965. u brojnim izdanjima, a najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove “Talični Tom” i “Asteriks”. Nedavno je dovršeno objavljivanje celokupnog “Gaše” na srpskom jeziku u šest knjiga, sa Dimitrijevićevim prevodom, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljivane u Srbiji i regionu. Izdavač je beogradska izdavačka kuća “Beli put”, poznata po uvođenju koncepta integrala u naše izdavaštvo, u saradnji sa “Darkvudom”, izdavačem Frankenovih stripova “Spiru i Fantazio” (“Spira i Ćira”) i “Marsupilami”.

Originalni naslov filma je Gaston Lagaffe, i film je nedavno završen. Ovu urnebesnu komediju potpisuje Pjer-Fransoe Martin-Lavala, a uloge tumače Teo Fernandez), Pjer-Fransoe Martin-Lavala, Arno Dikre.

UKRATKO O FILMU:
Gaston je primljen kao pripravnik u uspešnoj kompaniji čiji je moto “učinimo beskorisno korisnim”. Gašu, kralja šeprtlji, zdrav razum ga zaobilazi u širokom luku, i zahvaljujući svojoj skoro natprirodnoj moći stalno izazova katastrofe što njegovog šefa dovodi do ludila! Ili je ekstremno lenj i nemoguće ga je probuditi, ili u svojoj hiperaktivnosti izmišlja sve vrste mašina kako bi poboljšao živote svojih kolega, posebno gospođice Žan. Naravno, to što dolazi u kancelariju sa svojom mačkom, galebom i zlatnom ribicom u automobilu iz 1920-ih koji energiju prikuplja solarnim ćelijama, ne olakšava situaciju. Rizikujući da ugrozi budućnost kompanije, da li će uspeti da spase kompaniju od samog sebe?

Film je u bioskopima od 5. aprila, a krajem meseca nas očekuju specijalne projekcije u Domu Omladine Beograda kada će publika imati prilike da razgovara sa nekim od stručnjaka koji su učestvovali u prevodu i izdavanju ovog stripa.

STRIP IZLOŽBA MA BREEE! IZLOŽBA GAŠE ŠEPRTLJE
Francuski Institut, Knez Mihajlova 31 od 6. marta do 4. aprila!

Pored toga, Francuski Instut u Srbiji, distributerska kuća 2i Film, izdavačke kuće Beli Put i Darkwood, i Udruženje strip umetnika Srbije su povodom ovog velikog jubileja organizovali izložbu Mabreee, izložba Gaše Šeprtlje! U Francuskom Institutu (Knez Mihajlova 31) koja će biti otvorena do 4. aprila. Izložba se sastoji od strip tabli i ilustracija čuvenog junaka nastalog iz pera Andrea Frankena.
Partneri koji su se okupili kako bi održali niz aktivnosti kojim će obeležiti Gašin jubilej i izlazak filma su: 2i Film, Francuski institut, Belgijska ambasada, Udruženje strip umetnika i izdavači stripa Beli put i Durkwood.

U SUSRET GAŠI I PROLEĆU ORGANIZUJEMO NAGRADNI KONKURS: ODMORI U CINEPLEXXU I OSVOJI

Kako je Gašina najdraža stvar na svetu spavanje, nagrađujemo te ukoliko učestvuješ u izazovu organizovanom povodom svetskog dana spavanja!

Prisustvuj ekranizaciji jednog od najvećih strip junaka, odmori i osvoji ležaljku jer leto se bližiFotkaj se u ležaljci Gaše u svim Cineplexx bioskopima

Objavi javno fotku na FB/IG uz #OdmorIzSnova

Opiši nam svoju verziju savršenog odmora

Pobednik foto konkursa neće više sanjariti o tome, jer će osvojiti Gašinu ležaljku za opuštanje u bilo kom trenutku. Uz to poklanjamo 10×2 ulaznice, saopštio je distributer.