foto Severoistok 3

Bitef: SEVEROISTOK

Utoku su probe za predstavu Torstena Buhštajnera  SEVEROISTOK, u režiji Jane Maričić, čija je premijera zakazana 14. aprila u Bitef teatru. Reprize su 15. i 26. april, od 20h.

Igraju: Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski

Komad je nastao po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002, kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno pozorište i zahtevala da Rusi povuku svoje trupe iz Groznog. Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spasavala žrtve, iznose svoja potresna sećanja i ponovo ih proživljavaju. Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osećanja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali – mi priznajemo njegovu prisutnost na celoj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha.

Jana Maričić

Diplomirala na FDU pozorišnu režiju 2014. u klasi prof. Slavenka Saletović i Ive Milošević. Doktorand na FMK na studijskom programu za transdisciplinarne studije savremene umetnosti i medija. Postavila je komade: Kurve (NP Sombor, 2014), Kadinjača (UK Parobrod, 2015), Bajka o mrtvoj carevoj kćeri (Bitef teatar, 2014), Novogodišnji vremeplov (Akademija 28, 2016), Pazi šta želiš (UK Palilula, 2016), Tre sorelle (diplomska glumačka predstava, 2012), Plutanje (ispitna glumačka predstava, 2010), Mozak afrodizijak (ispitna predstava, 2008). U Jugoslovenskom dramskom pozorištu bila je asistent reditlja na predstavama: Pred penzijom, Fedrina ljubav, Rasprava, Iz junačkog života građanstva. Učestvovala je na seminarima i radionicama u Hamburgu 2009, u organizaciji teatra Thalia, i Amsterdamu 2008, u okviru festivala ITS, kao i u mnogim programima Dramsko-pedagoškog studija „Dečji osmeh“ Sofije Lukman.