Odiseja u svemiru 2001 1968

April u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka će tokom aprila prikazati retrospektivu Andreja Tarkovskog, kao i dva ciklusa „na bis“ posvećena Stenliju Kjubriku i Žan Liku Godaru.

U ciklusu Moj izbor gostujući urednik ovog meseca je filmski kritičar Milan Vlajčić. Biće nastavljeni poznati programi Nema sreda, Dokumentarni četvrtak, Otadžbina naša iz ugla stranih filmaša, a krajem meseca, zajedno sa Beokonom, Kinoteka predstavlja Festival filmske fantastike, kao i Filmski maraton April u Beogradu.

U novom zdanju Kinoteke već 1. aprila počinje ciklus Kjubrik na bis, koji do 5. aprila reprizira martovski program Muzeja kinoteke Velikani svetskog filma, posvećen američkom reditelju Stenliju Kjubriku (1928-1999). Zbog velikog interesovanja publike ponovo će biti prikazano deset filmova koje je ovaj kultni autor snimio od 1956. do 1987. godine, uglavnom u koprodukciji sa Velikom Britanijom. Među njima su njegova najpoznatija ostvarenja Lolita, Doktor Strejndžlav, Odiseja u svemiru 2001, Paklena pomorandža, Beri Lindon, Isijavanje.

Kinoteka obeležava 85. godišnjicu rođenja ruskog autora i najslavnijeg sineaste iz doba Sovjetskog Saveza Andreja Tarkovskog (1932-1986) kroz interesantan program po konceptu Nenada Bekvalca, koji ističe da veliki umetnici kao što je Tarkovski zaslužuju više od obične retrospektive hronološki poređanih naslova.

„U okviru ovog programa, zajedno s remek-delima Tarkovskog, svaki dan prikazujemo po jedan film slične tematike koji je nastao otprilike u isto vreme, u Istočnoj Evropi“, kaže Bekvalac i dodaje da „te filmove objedinjuje vreme u kome su nastali, režim u kome su autori stvarali i strah od zabrane prikazivanja ako vlasti procene da delo šteti ideologiji“.
U temu Ratne priče svrstani su Ivanovo detinjstvo Tarkovskog i Tako sam se vratio Mikloša Janča, a u Prikaze iz srednjeg veka – Andrej Rubljov Tarkovskog i Dolina pčela Františeka Vlačila. Tema U izgnanstvu donosi Nostalgiju Tarkovskog i Na srebrnoj zemlji Andžeja Žulavskog. Na programu koji traje od 7. do 13. aprila su i Stalker, Solaris, Ogledalo…

U Svečanoj sali Kinoteke publika će tokom aprila moći ponovo da vidi neke od modernih klasika, kao što su Uvećanje Mikelanđela Antonionija, Persona Ingmara Bergmana, Slatka mala Luja Mala, Z Koste Gavrasa.
U Muzeju kinoteke prvi dani aprila rezervisani su za Sećanje na… preminule umetnike Vladimira Tadeja i Ivu Brešana. Isti program podsetiće kasnije tokom meseca na delo reditelja Lazara Stojanovića, kao i na filmske uloge Emanuel Rive i Džona Harta.

Od 3. do 5. aprila u ciklusu Moj izbor deset ostvarenja predstavlja kritičar Milan Vlajčić, koji kaže da ima svoje liste po različitim uglovima, žanrovima, čak i listu svojih „bensedin filmova”.

„Ova koju nudim, na ljubazan poziv ljudi koji vode našu Kinoteku (naš dom), nije lista po mom mišljenju najboljih filmova. Oni se neprekidno prikazuju, nema razloga sada se njima vraćati. Ovo su filmovi koje odavno nisam video u bioskopu, a koji su u meni ostavili ozbiljan trag i posle nekoliko decenija“, obrazložio je Vlajčić.

Lista obuhvata američke, evropske, po jedan japanski i jugoslovenski film iz perioda 1943-1989. godina, počev od Lesi se vraća kući Freda M. Vilkoksa. Tu su Legenda o zemlji sibirskoj Ivana Pireva, Život Oharu u režiji Kendžija Mizogučija, Majstor i Margarita Aleksandra Saše Petrovića, kao i dela Frenka Tešlina, Orsona Velsa, Bunjuela, Fasbindera i Grinaveja.

Program Nema sreda 12. aprila prikazuje filmove glumca Ivana Možuhina koje je taj “idol matinea” snimao u Rusiji i Francuskoj u prvoj četvrtini 20. veka.

Dokumentarni četvrtak 13. aprila posvećen je francuskom reditelju Alanu Reneu, sa pet filmova koje je snimio od 40-ih do 60-ih godina – Van Gog, Gernika, Noć i magla, Pesma Stirene i Daleko od Vijetnama.

Muzej kinoteke priključuje se Danima Beograda i u okviru te manifestacije 18. aprila prikazuje srpske igrane filmove Karađorđe, Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi, kao i dokumentarni film Povratak srpskih pobednika i otkrivanje Karađorđevog spomenika na Kalemegdanu 11. avgusta 1913.

U programu Godar na bis 19. i 20. aprila biće reprizirano šest filmova slavnog francuskog reditelja. Među njima su Prezir, Neobična banda, Muški rod, ženski rod.

Jugoslovenska kinoteke i Beokon od 21. aprila predstavljaju Festival fantastike – Povratak u bioskop 4.

Do 27. aprila na festivalu će biti prikazani poznati filmovi kao što su Besmrtna Enkija Bilala, Peti element Luka Besona, ali i animirani Fantastična planeta Renea Lalua. Tu su i Barbarela Rožea Vadima, Fleš Gordon Majka Hodžisa i drugi atraktivni naslovi. Festival obuhvata i izložbu Asterian, kao i tribine: Trilogija Prolaz Džastina Kronina i Mange i Anime kao igrane verzije.

Filmski maraton zatvara program u Muzeju kinoteke 29. i 30. aprila. Pod naslovom April u Beogradu prikazuje se 14 domaćih ostvarenja u širokom vremenskom i tematskom rasponu od Grešnice bez greha (1927) Koste Novakovića do Beogradskog fantoma (2009) Jovana B. Todorovića. Tu su i Ljubav i moda Ljubomira Radičevića, Višnja na Tašmajdanu Stoleta Jankovića, Mlad i zdrav kao ruža Jovana Jovanovića, Otpisani Aleksandra Đorđevića, Davitelj protiv davitelja Slobodana Šijana.

U vreme Uskršnjeg praznika neće biti projekcija (14, 16. i 17. aprila).